Oprechte aandacht doet leven
Een van de belangrijkste basisbehoeftes van de mens is aandacht.
Deze zin is een korte doch rake samenvatting van mijn ervaringen van drie weken meewerken aan, met en bij Vakantie Anders.
Een aantal maanden geleden leek het nog onhaalbaar om met een groep bij elkaar te komen. Thuisblijven, zo min mogelijk verplaatsingen en zeker geen contact met andere mensen was het credo.
Gelukkig werden in Nederland de regels versoepeld en vertrok ik begin juli naar Vijlen, in het zuidelijkste puntje van Limburg.
Daar hielp ik een week met de opbouw, gaf ik twee weken lang diverse cursussen en workshops, deed ik zelf ook mee aan verdiepende en verrijkende workshops, en genoot ik van het goede gezelschap, lekker eten en het knapperende kampvuur.
Terug naar de basisbehoefte: aandacht
Als je naar aandacht kijkt vanuit het perspectief van je innerlijke familie* is het je innerlijke meisje dat gelijk opspringt. Zij is degene die gezien en gehoord wil worden, die opbloeit bij aandacht. Ook doet zij niets liever dan anderen aandacht geven. Een ander zien opbloeien door jouw aandacht, geeft jou (en vooral je innerlijke meisje) een heel prettig gevoel.
Nu is dit zowel iets moois als gevaarlijks. Om die aandacht volledig te kunnen geven en vooral ook te ontvangen is het namelijk wel handig dat je je openstelt voor een ander. Dan ontstaat er verbinding, waardoor de aandacht ook helemaal binnen kan komen.
Kwetsbaar
Op zo’n moment ben je echter wel kwetsbaar. Je wordt overspoeld door je emoties, wat behoorlijk overweldigend kan zijn. Bovendien zijn dit momenten waarop je hard geraakt kan worden, bijvoorbeeld doordat je afgewezen wordt of doordat er misbruik van jouw vertrouwen wordt gemaakt.
Voor velen is dit dan ook de reden om die kwetsbaarheid als iets heel negatiefs te beschouwen. Emoties en kwetsbaarheid krijgen de benaming ‘zwakte’. Anders gezegd: zij schuiven hun innerlijke meisje opzij.
Nu maakt je meisje een integraal onderdeel uit van je innerlijke familie. Zonder haar, met andere woorden, ben je niet compleet. Ik zie nu gelijk het beeld van een hond met drie poten voor me.
Natuurlijk, die leert ook wel lopen. Het lijkt zelfs alsof er helemaal niets aan de hand is, je ziet in eerste instantie niet eens dat de hond slechts drie poten heeft. Pas als je goed kijkt, zie je dat er iets ontbreekt.
Dit geldt ook voor de innerlijke families, waarvan de innerlijke meisjes aan de kant zijn geschoven. Niets aan de hand, toch? Je functioneert ook prima zonder die emoties. “Verbinding, gevoelens, rust??? Dat is voor watjes, softies. Even slikken en weer doorgaan. Misschien, als je geluk hebt, legt iemand een dropje op de pijn. Die mag je opeten als de pijn weg is. Zie je wel, niets aan de hand.”
Ik merk dat ik op dreef raak als ik dat zo schrijf. De woorden “Je zeurt” komen ook gelijk naar boven. Alles om die kwetsbare kant in jou zo snel mogelijk weer te negeren, vanuit de gedachte dat je niets aan haar hebt.
Niets is minder waar
Deze benadering echter zorgt er wel voor dat je echt essentiële eigenschappen van jezelf negeert. Bijvoorbeeld je inlevingsvermogen, je voelsprieten, dat je kan dromen en je kan verbinden met de mensen om je heen.
Hoezeer onze innerlijke meisjes bijvoorbeeld die verbinding met elkaar nodig hebben, is de afgelopen maanden wel heel erg duidelijk geworden. Online contact maken ging prima, maar zodra het toegestaan werd om elkaar weer echt te zien, zaten we gelijk met elkaar op het terras.
Dit verlangen naar verbinding kwam ook telkens weer naar voren in de vele gesprekken die ik voerde en om mij heen hoorde alle weken dat ik bij Vakantie Anders was. Online, hoe handig ook, was toch te zakelijk. Je besprak alleen dat wat echt noodzakelijk was en ging daarna weer door naar je volgende agendapunt. Lichaamstaal en ook gewoon even samen stil zijn, het was er bijna of zelfs helemaal niet bij.
Echte aandacht
Het verbaasde mij dan ook niet hoezeer de emoties vrijkwamen in de veilige bedding van de cursussen en workshops. En dat er hele natuurlijke verbindingen ontstonden in de vele mooie gesprekken, zowel in de groepen als 1-op-1. De innerlijke meisjes van de deelnemers voelden zich eindelijk weer gezien en gehoord. Ze kregen eindelijk weer de aandacht die ze zo hard nodig hebben.
Echte aandacht.
Je hebt ze allemaal nodig, je jongetje, meisje, man en vrouw. Alle eigenschappen die zij vertegenwoordigen, maken wie jij bent. Een prettige balans, zowel in jezelf als met de andere mensen om je heen, lukt je een stuk gemakkelijker als al jouw vier innerlijke familieleden lekker in hun vel zitten. Ze verdienen allemaal jouw aandacht, te beginnen met je innerlijke meisje.
Hartelijke groet, Nicole ??♀️
* Dit is een manier van kijken waarin je al jouw eigenschappen onderverdeelt in een 4-koppige innerlijke familie. Alle eigenschappen waar je mee geboren wordt, zie je terug in je jongetje (zoals je levenslust, nieuwsgierigheid, creativiteit en speelsheid) en je meisje (zoals open, gevoelig, gericht op harmonie, onbevangen en trouw) en de eigenschappen die je in de loop van je leven ontwikkelt, vind je in je man (zoals daadkracht, doelgerichtheid, ambitie en discipline) en je vrouw (zoals wijsheid, geduld, acceptatie en eigenwaarde). Klik hier over meer over je innerlijke familie te lezen. Of kijk op YouTube voor diverse video’s over je innerlijke familie.