Jouw angsten en demonen willen gezien worden. Kijk ze aan en geef ze jouw liefde.

Dingen en gebeurtenissen komen op je pad met een reden. Zo gaf ik afgelopen vrijdag twee healings waarin angsten een grote rol speelden. Bij een healing kwamen de angsten zelfs in de vorm van demonen naar voren. Dit had ik zelf nog nooit meegemaakt en ik vond het ook best bijzonder. Vervolgens bedacht ik zaterdag bij het boodschappen doen: “ik wil weer eens een Happinez kopen”. Staat hierin (nr. 6) een artikel over hoe je jouw demonen de baas kunt worden. Toeval?

Nee. Absoluut geen toeval. Duidelijk tijd voor mij om weer eens goed naar het onderwerp angsten te kijken.

We hebben allemaal angsten. Zowel functionele als irreële. Een functionele angst is bijvoorbeeld dat je bang bent voor de destructieve kracht van auto’s. Als je niet uitkijkt of door rood rijdt, kan je aangereden worden. Pats, boem, einde verhaal. Functionele angst helpt je om te voorkomen dat je een ongeluk krijgt of erger nog doodgaat. 

Een irreële angst is bijvoorbeeld dat je bang bent voor spinnen (ik spreek geheel namens mijzelf nu). Dit zijn ten opzichte van ons mensen echt kleine beestjes. Kunnen ons dus geen kwaad doen. Op de vraag ‘wat heb je liever in huis, een leeuw of een spin?’ weet ik het antwoord wel, de spin. Toch heb ik liever geen van beiden in huis, want een spin, zeker de grotere variant, jaagt mij echt de stuipen op het lijf. Irreëel, helaas wel een angst.

Nu is het voorbeeld van de spin duidelijk. Hier is een heldere oorzaak voor de angst: de aanwezigheid van een harig, achtpotig wezen (alleen het schrijven over dit beestje geeft mij al de kriebels…). Bij veel angsten echter is de oorzaak niet zo helder, vaak zelfs compleet onduidelijk. Het enige wat je weet is dat je een angst voelt. 

Het gevoel dat je niet genoeg je best doet, dat jij er niet toe doet, dat je een mislukkeling bent etc. etc. Wellicht weet je wel wat de directe oorzaak is. Een opmerking van een collega, je leidinggevende of je partner misschien. De diepere oorzaak van zo’n gevoel is toch vaak onbekend, in het gunstigste geval schimmig. Dit kan een gebeurtenis uit je jeugd zijn, maar ook een overtuiging die via een van jouw ouders -onbewust- op jou is overgedragen. 

Je kunt op meerdere manieren met zo’n angst omgaan: ontwijken (wegstoppen, vermijden, ontkennen of negeren) of ertegen gaan vechten. Werkt op korte termijn (in sommige gevallen praktisch), op de lange termijn komt de angst altijd terug. Vaak ook nog heftiger dan eerst, zeker als je ertegen vecht.

Wat werkt dan wel?

Bij elke emotie, dus ook angst, werkt het om de emotie te doorvoelen. In het geval van angst: zie en erken je angst. Ga het gesprek ermee aan. Onderzoek de angst, laag voor laag. Op deze manier stap je erin en erdoor.

In dit onderzoek kan het heel goed helpen om je angst als een demon* te zien. Een monster dat iets van jou wil. Wat je dan doet is jouw angst een gedaante geven om er makkelijker mee in contact te komen. Dit kan in de vorm van een demon en natuurlijk in elke andere vorm. Zo wordt het makkelijker om vragen te stellen: Wat wil hij? Wat heeft hij nodig? Hoe wil hij zich voelen?

In de healing waarbij ik heel duidelijk demonen zag, was het antwoord op deze vraag: liefde. En feitelijk geldt dit voor elke angst of welke emotie dan ook: het wil gezien worden. Gezien en erkend. De emotie zegt: “Ik ben er en ik ben bang. Geef mij aandacht, geef mij liefde, stel mij gerust.” Een klein innerlijk meisje dat door haar moeder (jouw innerlijke vrouw) vastgehouden wil worden zodat ze eens even heel goed uit kan huilen. Dat geeft ruimte om het verhaal naar voren te laten komen.

Jouw angsten en demonen willen gezien worden. Kijk ze aan en geef ze jouw liefde.

Hoe irreëel een angst ook is, hij is er om jou iets te vertellen. Hij gaat pas weg als je de boodschap echt tot je hebt genomen. Soms kan je dit alleen, soms heb je hier hulp bij nodig. De ene keer stap je er in één keer doorheen, de andere keer heb je er langer de tijd voor nodig. Alles is goed. Gun en geef jezelf de tijd en de ruimte en kijk je angsten en demonen met liefde in de ogen.

Hartelijke groet, Nicole

PS Zoals ik hierboven al schreef, het kan best zijn dat je dit niet alleen wilt of kunt doen. Neem gerust contact met mij op om te bespreken of en hoe ik jou hierbij kan helpen.

* Wist je dat het woord demon van het Griekse daimoon komt dat ‘geestelijke gids’ betekent? Komt toch een stuk vriendelijker over ?.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.