Geïnspireerd door de vraag van een klant, ben ik gaan mijmeren over assertief zijn. Om jou te inspireren, deel ik deze mijmeringen graag met jou.

Assertiviteit is belangrijk. Er zijn niet voor niets diverse assertiviteitstrainingen. Bedrijven sturen hun medewerkers graag naar dit soort trainingen. Wat is dan het belang van assertief zijn?

In wezen is assertief zijn niets meer dan voor jezelf opkomen. Redenen om voor jezelf op te komen zijn divers, bijvoorbeeld als jij

  • belangrijk vindt wat jij zegt en denkt
  • jezelf en jouw mening waardevol vindt
  • van jezelf houdt

Toch gebeurt het regelmatig dat iemand zijn mening voor zich houdt. Ik doe dat in elk geval wel. Jij ook?

Hiervoor kunnen meerdere redenen zijn, die kan en wil ik hier niet allemaal naar voren halen. Voor mij springt er namelijk 1 uit, en dat is de reden van belangrijkheid.

Hoe belangrijk vind jij dat wat jij denkt? En hoe belangrijk is het voor jou dat wat jij vindt ook gehoord wordt? Hoe belangrijk is het dat wat jij vindt en wilt ook gebeurt?

Is het voor jou belangrijk genoeg dan uit je dat. Op welke manier dan ook. Dat noem ik opkomen voor jezelf. Een ander zal het misschien van je afbijten noemen, of assertiviteit.

Terwijl ik schrijf, merk ik dat ik enorm met deze tekst aan het stoeien ben. Allerlei mitsen en maren komen omhoog. Ik voel dat er heel veel oordelen op dit onderwerp hangen. Bij elke zin die ik schrijf, zelfs bijna bij elk woord, voel ik de neiging om mijzelf te verdedigen.

Is dat het grote minpunt van assertiviteit?

Dat als je voor jezelf opkomt, als je voor je eigen mening uitkomt, dat dit gelijk voelt alsof je jezelf moet verdedigen? Dat je eigenlijk bezig bent de ander ervan te overtuigen dat jij het recht hebt om te zeggen wat jij wilt en denkt? Of nog een treetje dieper: dat je voor jezelf jouw eigen mening aan het verdedigen bent.

Ik merk heel sterk bij mijzelf dat ik die vechtmentaliteit, die automatisch bij dit ‘verdedigen’ hoort, heel onprettig vind. Ik wil geen strijd. Niet in mijzelf en ik wil al helemaal niet een krachtmeting met een ander uitlokken.

Toch is er, in de kern, helemaal niets mis met assertiviteit en voor jezelf opkomen. Uiteindelijk laat jij, door de manier waarop jij voor jezelf opkomt, zien hoeveel waarde jij aan jezelf geeft. En dat jij heel veel waard bent, daar zijn wij het volledig met elkaar over eens.

Je eigenwaarde

Eigenwaarde kun je dus zien als de kern van assertiviteit. Hoe meer het je lukt om die waarde van jezelf te verhogen, hoe makkelijker het wordt om assertief te zijn. Zo kun je ‘voor jezelf opkomen’ veranderen van ‘jezelf verdedigen’ naar een ‘je eigen grenzen aangeven’.

Een gegeven blijft dat het leven een continue afweging is van wiens belangen, wensen en ideeën op de diverse momenten zwaarder wegen. Daar een evenwicht in vinden is en blijft een zoektocht, vooral als je graag voor anderen zorgt.

assertief

Juist als je graag voor anderen zorgt, is het dus handig om te blijven werken aan jouw eigen waarde, zodat je in elke situatie een evenwichtige keuze kunt maken wiens belangen jij voor wilt laten gaan. Zonder dat je het gevoel hebt plotseling in een strijd terecht te zijn gekomen.

Warme groet,
Nicole

PS Merk je dat je moeite hebt om voor jezelf op te komen – oftewel vind je dat je wel wat assertiever mag zijn? Kom langs voor een geheel vrijblijvend zorg-goed-voor-jezelf-gesprek en laat je inspireren. Mail, bel of app mij voor een afspraak: info@klipenklaarcoaching.nl, 0647 820 313

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.