Ik denk, dus ik besta (Cogito ergo sum). Dit zei Descartes, de Franse filosoof uit de 17e eeuw die met zijn eigen filosofische systeem de basis legde voor het rationalisme.

Hij had gelijk, Descartes. De kracht van het denkende brein is waanzinnig. Als je ziet wat de mens allemaal al voor elkaar heeft gekregen door die ratio prominenter in beeld te zetten.

Alleen, je ratio doet het niet alleen. Jij bent zoveel meer dan alleen je gedachten.

Jij bent namelijk in staat om die gedachten te sturen

Ik zal een voorbeeld geven: van de week nog, met van een klant van mij, Mirella. Zij is een ster in het bedenken van allerlei zaken die mis kunnen gaan. Ze ziet niet 1 beer, maar een heel berengezin!

Zij is ook zo vertrouwd met deze manier van denken, dat ze denkt (!) dat het daarom ook gewoon zo is. Die beren zijn er. Wat je ook doet, die beer staat daar.

Terwijl Mirella mij vertelde van die beren, plaatste ik daar diverse zonnetjes tegenover: Ok, je zoon heeft een 1 voor Frans gehaald, maar ondertussen heeft hij alweer een 7 voor zijn volgende toets gehaald én is hij zich aan het oriënteren op een vervolgopleiding.

Anders gezegd, je kunt blijven hangen in dat ene negatieve puntje, die beer die daar op de weg aan het ijsberen is, maar daardoor zie je niet wat er verder aan zonnige dingen voorbijkomen.

Tot haar grote verbazing merkte Mirella dat zij zich door die lichtpunten direct een stuk beter voelde. Ik zag de donkere wolk om haar hoofd heen letterlijk verdampen. Haar ‘maar’ werd een ‘ja’, haar frons een glimlach.

Dit is de kracht van je gedachten. Een kracht die jij helemaal zelf in de hand hebt

Ik kan het niet laten, gewoon nog een voorbeeld:

Terwijl ik dit schrijf zit ik in de trein. Achter mij zitten twee studenten redelijk hard te praten. Balen, want ik wil mij eigenlijk concentreren. Ik bedenk mij dan hoe leuk het is dat die twee het zo gezellig met elkaar hebben. Glimlachend schrijf ik verder.

Beer of zon? Welke kies jij?

beer

Noem het omdenken, beren knuffelen of een zonnetje laten schijnen. Het maakt niet uit. Zolang jij maar weet dat je zelf de controle hebt over je gedachten.

Heb je hier toch moeite mee? Het kan heel goed dat hier nog andere overtuigingen achter zitten. Ik help je graag hoe je hier op een eenvoudige manier mee om kunt gaan. Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op, zodat wij samen kunnen kijken of en hoe ik jou kan helpen.

  Voornaam (*)

  Mailadres (*)

  Onderwerp

  Je vraag

  Met een warme groet,
  Nicole

  3 antwoorden
  1. Ilia
   Ilia zegt:

   Hoi Nicole, leuk artikel. Toevallig kwam laatst bij een workshop omdenken ook die beren aan bod. Daar werd het credo: als je beren om de weg ziet, give them a hug.

   Beantwoorden

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.