De afgelopen dagen waren lastig. Ik plande heel veel, maar uitvoeren, ho maar. Ik liet mij heel makkelijk verleiden tot kleine uitjes, even naar Ikea, lunchen met een tante, bijpraten met een vriendin…

Heerlijk uitstelgedrag. Ik wilde wel, maar twijfelde. “Best lastig. Laat ik eerst dit doen, dan kan ik… Ach, nee, dit moet ook eerst en dan…”. Zo is er weer een dag voorbij, maar dat wat ik eigenlijk wilde doen, dat liet ik liggen.

“Ik kan het toch niet. Ik ben niet goed genoeg.”

Herken je dit?

Als je dit maar vaak genoeg denkt, ga je er makkelijk in geloven. Of, en dat gebeurt ook heel veel, het wordt tegen jou gezegd.

Mijn ex-schoonmoeder was hier extreem goed in. Op alles wat mijn ex wilde ondernemen, kwam steevast de reactie: “Dat lukt jou toch niet!”. Mijn ex kromp dan telkens een paar centimeter. Twijfel sloeg toe.

Helemaal als ze de vergelijking erbij haalde, dan werd al het nog aanwezige zelfvertrouwen compleet weggevaagd: “Nee, buurman Piet, die kan het wel. Maar ja, die heeft er ook voor doorgeleerd.”

Zo vertelde mijn ex een keer dat wij een auto wilden kopen. Hij maakte de grap dat wij wel haar auto konden kopen. Haar eerste reactie: “Dat kan je toch niet! Zoveel geld heb je niet!”.

Hadden we wel, maar het negatieve zaadje was weer geplant.

Mijn ex-schoonmoeder is het schoolvoorbeeld van de prestatiemaatschappij. ‘Die voldoende, dat moet een uitstekend worden.’ ‘Je bent over de lat heen gesprongen, goed zo. Maar… die lat, die kan toch wel hoger?’

Wat is er eigenlijk mis met voldoende? Als jij je stinkende best hebt gedaan? Want jij bent zoals jij bent. Je bent geen computer, je bent een mens. Met al jouw tekortkomingen en gebreken. Die maken jou tot wie jij bent.

Dat een ander dat niet goed genoeg vindt, dat is niet jouw probleem. Dat is het probleem van die ander. Die legt de lat extreem hoog, onbereikbaar hoog misschien zelfs wel. Laat hem of haar dat zelf uitzoeken, jij kiest zelf wel hoe hoog jij jouw lat legt!

Perfect? Tja, wanneer is het eigenlijk perfect? Het kan altijd wel beter, of niet soms? Goed genoeg is gewoon goed. Ik vergelijk ons graag met bloemen. Met een beetje water ga je al prachtig bloeien.

Goed genoeg

 

En hoe perfect is zo’n bloem? Elk blaadje even mooi en recht in het gelid als het andere blaadje? Dacht het niet. Maakt dat de bloem minder mooi? Nee! Het maakt de bloem juist uniek. Net als dat jij uniek bent. Met al jouw perfecte imperfecties!

Heb je er toch nog moeite mee om afstand te nemen van deze, jou opgelegde, overtuigingen? Bel of mail mij voor een afspraak, dan kijken wij samen of en hoe ik jou kan helpen.

Met een warme groet,
Nicole

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.