“Feel the fear, and do it anyway”

Deze tekst prijkt op een helderrode kaart die ik ruim anderhalve week geleden kreeg op het Grote Coachloper Netwerkevent.

Mijn heerlijk puberende tienerzoon zag deze kaart prijken op mijn vensterbank en kwam gelijk met een aantal voorbeelden, waarom hij dit een “onzin tekst” vond. Bijvoorbeeld: je ziet een kuil vol met hongerige leeuwen, je voelt je angst en stapt toch de kuil in.

Eh, ja. Lekker dan. Dat was nou net even niet de bedoeling van deze tekst.

Toch voelt de kaart voor mij nog heel erg goed, juist omdat het daadkracht stimuleert. Nu dan wel met 1 nuance, namelijk de overpeinzing: “Ga ik hier dood aan?”.

Is het antwoord ja (als je in die kuil met hongerige leeuwen stapt, om maar wat te noemen), dan doe je het dus niet. Is het antwoord nee, dan zeg ik: “Ga ervoor!”.

Ik heb dit de afgelopen weken veelvuldig gedaan en ik kan je verzekeren: dit voelt zo ontzettend lekker. Een voorbeeld:

Op ditzelfde netwerkevent had ik een speedcoachgesprek gepland met een branding coach. Toen ik hem zag, realiseerde ik mij dat ik hem wel vaker had gezien en dat iets in hem, in zijn gedrag, mij enorm irriteerde.

Tja, wat nu? Gewoon het gesprek over mijn branding aangaan? Dat kan, maar zou ik daar wat aan hebben? Of zou ik alles wat hij zei aanhoren en daarna, vanuit die irritatie, aan de kant schuiven?

Met de kaart nog in mijn tas (“Feel the fear, and do it anyway”), trok ik de stoute schoenen aan en vertelde hem dat ik iets heel anders met hem wilde bespreken, namelijk mijn irritatie. Anders gezegd: je zit in mijn allergie en ik wil weten wat dit is, want daar heb ik wat te leren.

Het was natuurlijk even schakelen voor hem, maar wij hadden vervolgens een heel boeiend gesprek. Omdat wij slechts een korte tijd tot onze beschikking hadden, het was tenslotte een speedcoachgesprek, bood hij (!) aan om een afspraak te maken om samen verder hierover te praten.

#andididnotdie

Sterker nog, ik kwam zelfs heel erg vrolijk uit dit gesprek, “best een geschikte vent” :).

Uitstelgedrag, omdat je ergens een aarzeling of angst voelt. Het is zo jammer. Want dit leidt uiteindelijk tot stilstand.

Terwijl daadkracht, het ‘gewoon doen’, tot de verandering leidt die je wilt zien en die je uiteindelijk ook lekkerder in je vel doet zitten.

Je stopt met roken, je houdt je dieet vol, je zegt je baan op. Wat het ook is, het is echt eng om eraan te beginnen, die eerste stap is vreselijk. Maar het uiteindelijke resultaat is zoveel prettiger, je voelt je zo’n stuk beter.

Want je weet eigenlijk ook wel: doe je het niet, dan trek je later de haren uit je hoofd van spijt. Dan heb je nog steeds die baan waar je elke dag van baalt of steek je toch maar weer een sigaret op, terwijl je weet dat het zo ongezond is…

Daadkracht geeft je vleugels ;). Even gejat van de reclameslogan van Red Bull, met een knipoog, maar het is wel gewoon waar.

Dus ik zou zeggen: ga ervoor, gewoon doen.

daadkracht

Mocht je toch nog wat drempelvrees tegenkomen, aarzel dan a.j.b. niet om contact met mij op te nemen, ik help je graag die drempel op en over te stappen.

Met een warme groet,
Nicole

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.