De kracht van dankbaarheid is sterk. Alhoewel niet dagelijks, stond ik al regelmatig stil bij zaken waar ik echt dankbaar voor ben. Zonder al te veel aandacht, vluchtig meer, als een luchtzoen.

Nu is het een integraal onderdeel van mijn dag. Het hoort er gewoon bij, zeg maar. En de glimlach is bijna niet van mijn gezicht af te slaan. Wat is er gebeurd?

Nou, het zit zo. Tijdens een training in februari kreeg ik het boek The Magic van Rhonda Byrne. Je kent haar misschien al van The Secret. Jaren geleden kreeg ik (jawel, alweer 🙂 ) dat boek voor mijn verjaardag. Ik las het geboeid, maar deed er niets mee. Vooral omdat er zoveel aandacht aan werd gegeven (ik hou niet zo van hypes) en ook omdat er een zweem van sekte aan hing, vond ik.

Zelf zou ik The Magic dus zeer waarschijnlijk niet gekocht hebben. Nu kreeg ik het cadeau. Altijd leuk. Enigszins sceptisch las ik het eerste hoofdstuk waarin Rhonda Byrne uitleg geeft over de kracht van dankbaarheid en hoe die in 28 dagen in je leven te bouwen.

Toch wel nieuwsgierig geworden, besloot ik ervoor te gaan: elke dag een hoofdstuk lezen en de oefening doen. Belangrijk onderdeel elke dag: 10 dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben.

Vooral dat riep wel enige weerstand bij mij op. 10 dingen, elke dag! Dat zijn dus 280 verschillende dingen waar ik, als ik mij houd aan het schema in het boek, dankbaar voor ben. Pfff. Kan dat?

Ik schoof mijn bezwaren aan de kant, doopte een schriftje om tot mijn magische schrift en begon met 10 punten waar ik dankbaar voor ben. Dat was eigenlijk niet erg lastig.

De volgende dag vloeiden er weer moeiteloos 10 punten uit mijn pen. De dagelijkse opdrachten hielpen mee om de juiste mindset te krijgen. Al na een paar dagen begon ik er zelfs lol in te krijgen. Bij het opstaan begon ik al te bedenken waar ik deze dag dankbaar voor was.

Door elke dag op te sommen waar ik oprecht dankbaar voor ben, realiseerde ik mij dat ik het eigenlijk best goed voor elkaar heb.

Ik heb een -waterdicht- dak boven mijn hoofd, elke dag te eten en te drinken, ik heb vele mensen om mij heen die van mij houden, adem schone lucht in, er komt schoon water uit de kraan, ik ben gezond en leef in een vrij land.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb er namelijk al 280. Echt waar. En elke dag komen er weer nieuwe bij.

Al deze punten zijn echter niet de grote winst. Dat is namelijk het bijzondere gevoel dat de afgelopen maand steeds sterker werd: blijheid.

Deze dagelijkse dankbaarheid maakte mij elke dag weer blijer en gelukkiger. Die blijdschap, dat positieve gevoel, het kan echt zo makkelijk groeien.

Een voorbeeld: een paar dagen geleden werd ik vroeg in de ochtend, rond vijf uur, wakker. Even naar de wc en lekker terug het warme bed in. Buiten hoorde ik een koor van vogels allerlei verschillende liederen zingen. Zou ik een maand geleden nog gedacht hebben “Hm, best mooi, maar zo kan ik niet meer in slaap vallen”, nu glimlachte ik, dankte de vogels voor hun heerlijke gezang en de overduidelijke aankondiging van de lente en ik viel weer in slaap.

Mijn conclusie na 28 dagen: je kunt zelf heel makkelijk dagelijks voor een klein beetje magie in je leven zorgen. Gewoon, door even stil te staan bij een paar dingen waar je dankbaar voor bent. Het hoeft helemaal niets groots te zijn, probeer het maar eens.

Laat me weten of ook jij een verandering bij jezelf opmerkt!

Dank je als je mijn blog deelt, je kunt hiervoor de buttons onderaan het blog gebruiken.

Dank je!

Vond je het interessant en wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je in voor mijn Klip en klare Weetjes: * verplicht veld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.