De kracht van woorden
De kracht van woorden is een regelmatig onderschat fenomeen. Weet echter dat woorden jou kunnen steunen én je regelrecht tegenwerken. Dit laatst wel zonder dat dit jouw intentie is. Voel maar eens het verschil tussen “Ik ga de strijd aan” en “Ik ga de uitdaging aan”.
Strijd houdt in dat je hier als winnaar of verliezer uitkomt én dat je faalt, mocht je verliezen. Er zit ook een element van hardheid in, het gevecht. Ik krijg beelden van strijdende ridders die wild om zich heen slaan. Het is een strijd en als er doden vallen, tja, dat hoort er nu eenmaal bij…
Uitdaging daarentegen heeft een vrolijker karakter. Hier zit een speelsheid in. En ja, ook hier kan het zo zijn dat het niet lukt. Maar ben je dan een verliezer? Nee, het is dan wel niet gelukt, het doel is niet gehaald, maar het gevoel van falen is veel minder aanwezig en al helemaal niet dat er onderweg doden zijn gevallen.
Hoe de kracht van woorden je zelfontwikkeling maakt of breekt
Let dus op hoe je iets formuleert. Houd je afstand of geef je elkaar ruimte? Is het een saaie of een intieme Kerst?
De belangrijkste reden voor mij om nu dit blog te schrijven, is het goede voornemen. Toch wel een traditie aan het begin van het nieuwe jaar. Door het gebruik van de juiste woorden kan je namelijk de kans van het realiseren van je doel flink vergroten.
Stel, een van je aandachtsgebieden de komende periode, het hele jaar misschien zelfs wel, is je zelfontwikkeling. Dan kijk je, logischerwijs, naar de situatie zoals die nu is en je stelt jezelf een doel. Bijvoorbeeld je hooggevoeligheid als een kracht zien en ook als zodanig in gaan zetten (ik noem maar wat 😜).
De basis, je uitgangspunt, is hoe jij nu bent. En hier begint het al: Hoe kijk je naar je huidige situatie? Welke woorden gebruik je hiervoor?
Stel, je ben niet tevreden met hoe het nu loopt, vindt dat je het niet goed doet. Op zich wel logisch, want je wilt een verandering, jouw volgende stap in je ontwikkeling. En zoals het nu gaat ben je niet geheel tevreden mee. Ergens kom je iets tekort.
Deze instelling is een afwijzing van jezelf
Dit uitgangspunt heeft echter een groot nadeel: het schaadt jouw zelfvertrouwen. Geheel onbewust natuurlijk. Maar met het gebruik van de woorden in de strekking dat jij nu niet goed genoeg bent, ondermijn je jouw hele transformatieplan. Een zelfvertrouwen dat je juist nodig hebt om je traject tot een goed einde te brengen.
In feite zet je hier de toon voor je hele plan. En de woorden die je hiervoor gebruikt kunnen je steunen of breken.
Acceptatie
Wil je transformeren (ik gebruik dit woord veel liever dan veranderen), is het dus belangrijk dat je jouw kijk op jezelf nu, jouw startpunt dus, ziet en accepteert als goed, als prima. Dit is nu wie jij bent. Het gedrag dat je wilt aanpassen heeft je wel tot hier gebracht. Het heeft je echt geholpen.
Alleen heb je het nu niet meer nodig.
Oh ja, gooi het niet weg alsof het oud vuil is. Neem er dankbaar afscheid van.
Zo start je jouw -nieuwe- ontwikkeling vanuit een waardering voor jezelf. Een waardering die jouw zelfvertrouwen ondersteunt. Wat jou weer verder helpt om het vol te houden in je transformatieproces.
Ik heb in dit blog het voorbeeld gebruik van zelfontwikkeling, vooral omdat ik hier in mijn praktijk vooral mee bezig ben. Deze woordkracht kan je echter op van alles toepassen, zoals gezond eten, meer bewegen, afvallen, yoga, mediteren… noem maar op.
Voor alles geldt: Onderschat de kracht van je woorden niet, maak er gebruik van om je goede voornemen tot een succes te maken.
Hartelijke groet, Nicole
PS Heb je behoefte aan ondersteuning in jouw zelfontwikkeling of bij het veranderen van jouw kijk op je hooggevoeligheid? Laten we in een -geheel vrijblijvend- kennismakingsgesprek, dat ik ook wel inspiratiegesprek noem, bespreken wat jouw wensen zijn en hoe ik jou hier mogelijk bij kan ondersteunen. Mail nicole@klipenklaarcoaching.nl voor een afspraak. Ik werk zowel online, als wandelend én in mijn praktijk.