Doelen. De een wil niet anders, de ander krijgt er jeuk van. Ik heb zelf een tijdje tot die laatste categorie behoord. Zeker als ik de vraag kreeg “Waar wil je zijn over 5 jaar?” gingen mijn nekharen gelijk recht overeind staan. Ik wist het niet. Beter gezegd, ik wilde het niet weten. 5 jaar, dat is zo oneindig ver weg, er kan en zal zo ontzettend veel gebeuren, hoe kan ik dan nu een doel uitzetten waar ik over 5 jaar aan wil komen?

Terecht, want er kan inderdaad van alles gebeuren waardoor je doel compleet kan veranderen.

Onterecht, want wat gebeurt er als je helemaal geen doel stelt? In het hier-en-nu leven, blij zijn met wat je hebt en hoe je nu bent en goed is echt goed genoeg. Dat klopt. Het geeft rust en aan die rust is heel veel behoefte. Tegelijkertijd zit er een streven in de mens om vooruit te komen. Verbeterenergie, een wil om te veranderen en om verder te komen. Ook het gevoel dat je iets hebt om naar uit te kijken, om je aan vast te houden en je acties op af te stemmen. Zonder die wil zouden wij nog in berenvellen rondlopen… Dus dan is het hebben van een doel wel prettig.

Zo bezien wil je eigenlijk beide: tevreden zijn met wat je hebt én doelen stellen.

Mijn eigen coach vergelijkt het niet hebben van een doel en geen keuze maken wat je wilt doen met het rijden op een rotonde. Zie het maar voor je: je rijdt op de rotonde en vraagt je af welke afslag je gaat nemen. Welk doel kies je?
Mijn coach en ik waren het erover eens dat kiezen altijd nog beter is dan niet kiezen. Zo’n doel geeft altijd meer houvast. Ik had echter nog wel een aanvulling nodig:

Zijwegen

Een zijweg inslaan kan betekenen dat je een heel ander doel voor ogen krijgt. Door de ervaring van de reeds afgelegde weg, bemerk je dat het eerder gestelde doel toch niet helemaal werkt. Het klopt niet meer met wie jij bent. Die zijweg kan ook simpelweg een andere route zijn die jou uiteindelijk toch bij het eerder gestelde doel uit doet komen, maar dan wel op een manier die beter bij jou past.

Kleine aanpassing

Nu ik zelf een tijdje op deze manier werk, dus met een doel én het weten dat ik altijd een zijweg in kan slaan, merk ik dat het weten dat er nog iets aan deze manier van werken mist. Ja, ik heb een doel. Dat voelt goed, ik heb iets om naar toe te werken. Dat geeft focus. Heel erg fijn. Maar als zo’n zijweg plots opkomt, dan kan het maar zo zijn dat ik te hard rijd of te gefocust ben op mijn doel om tijdig te kunnen beslissen of die zijweg prettiger werkt voor mij.

Tijd om het beeld van mijn pad aan te passen: die zijwegen zijn op zich prima, die blijven. Wat erbij komt? Om de zoveel tijd een rotonde.

rotondes als rustpunten op weg naar je doel

Op zo’n rotonde kan ik op mijn gewenste snelheid een paar rondjes rijden. Anders gezegd: ik ben dan lekker in het hier-en-nu, geniet van alles wat ik heb bereikt en vind mijzelf echt helemaal goed genoeg. Een moment van reflectie of gewoon even helemaal niets.

Dit zou natuurlijk ook op een parkeerplaats kunnen, even helemaal stil staan. Motor uit en ogen dicht. Kan lekker zijn, wellicht moet ik die plekken ook aan de weg toevoegen…
De reden echter dat ik voor rotondes kies, is dat je op die rotonde in alle rust de diverse afslagen kunt bekijken. Dat is handiger dan als het een parkeerplaats of zelfs een verkeerslicht zou zijn. Als je er langs rijdt proef je als het ware al wat die weg inhoudt.

Keuzes maken

Op een gegeven moment ben je het rondjes rijden echt wel beu en maak je een -min of meer goed overwogen- keuze: je gaat rechtdoor op de rotonde, verder richting het eerder uitgezette doel of je kiest een andere afslag.

Zo’n afslag kan naar een heel ander doel gaan. Of je komt uiteindelijk bij je originele doel uit, ook goed.

Voor mij werkt op deze manier doelen stellen erg prettig. Het geeft focus en tegelijkertijd heb ik altijd de mogelijkheid om mijn doel bij te stellen of compleet te veranderen. Én creëer ik ook nog eens genoeg rust- en reflectiemomenten.

Wat denk je, zou dit ook voor jou zo kunnen werken? Laat je het mij weten?

Warme groet, Nicole
nicole@klipenklaarcoaching.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.