Genieten. Daar gaat het mij om. In essentie. Gewoon genieten. Hier wil ik een voorbeeld in zijn, om jou te inspireren meer te genieten van je leven.

Het beeld dat ik krijg als ik aan genieten denk, is dat ik op een kleine heuvel sta, mijn handen gespreid richting de lucht. Ik geniet van de vrijheid daar op die heuvel. Ik geniet van de natuur om mij heen, van de frisse lucht die ik opsnuif. Ik hoor vogels fluiten, het ruisen van een beekje, ritselende bladeren aan de bomen.

Dat is mijn genieten in het groot. Helemaal één zijn met de natuur.

Genieten kan natuurlijk ook in het klein. Een kopje thee of cappuccino met een vriendin. De glimlach van een wildvreemde midden op straat.

Voor mij is ‘zijn’ het geheim van genieten. Gewoon zijn. Accepteren wie en wat ik ben en dat ik goed genoeg ben. Dit klinkt heel gemakkelijk, maar ik weet hoe moeilijk het is.

Zeg het maar eens tegen jezelf: “Ik ben goed genoeg!”.

Toen ik dit voor het eerst zei, kwamen er gelijk allerlei belemmerende overtuigingen om de hoek kijken:

  • “Ik kan dit nog niet en dat nog niet…”
  • “Ik ben te oud”
  • “Ik heb nog niet genoeg kennis”
  • “Ik ben niet sterk genoeg”
  • “Ik durf dit niet”

Enzovoort, enzovoort.

Herken je dit? Zinnen die uit het niets naar boven komen. Omdat jij je vergelijkt met anderen. Omdat je denkt dat het pas goed is als het perfect is. Mijn tip, advies, weetje -hoe je het ook noemen wilt- is: accepteer.

Accepteer wie en wat jij bent. Luister naar jezelf en laat je niet afleiden door wat anderen zeggen. Realiseer je hoe groot de invloed van je omgeving is op wat jij van jezelf vindt en hoe jij denkt je te moeten gedragen.

Accepteer je fouten. Weet dat je juist door je fouten leert. Dat die fouten jou echt enorm helpen om vooruit te komen, om de stappen te zetten die jij wilt zetten.

Accepteer je angst. Door je angst te omarmen wordt deze zachter, de scherpe kantjes gaan ervan af. Het blijft altijd even slikken, echt waar. Maar het wordt meer een spannend avontuur.

Terwijl ik dit schrijf krijg ik een mail met de volgende quote van Eckhart Tolle:

Je niet verzetten is de sleutel tot de grootste kracht in het heelal

Accepteer, geloof in jezelf, heb lef, gewoon doen, ga door en geniet!

Genieten

Vond je het interessant en wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je in voor mijn Klip en klare Weetjes: * verplicht veld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.