Ken je de lemniscaat, het symbool voor oneindigheid? Sommigen noemen het ook wel de liggende 8. Een symbool zonder begin of eind, het gaat eeuwig door, oneindig.

Ik leerde dit symbool kennen tijdens mijn wiskundelessen, zo kon je makkelijk aangeven dat een getal oneindig doorging. De exacte wiskundige uitleg laat ik graag over aan de experts, want waar het mij nu, in dit blog, om gaat is dat de lemniscaat voor mij het symbool van een cyclus is, zoals de jaarlijkse cyclus van de seizoenen en de maandelijkse cyclus van de vrouw.

Zo’n cyclus heeft geen begin of eind: waar je ook instapt, het gaat door, komt weer langs jouw ‘instappunt’ en gaat door. Een jaar begint op 1 januari, maar bijvoorbeeld ook op jouw geboortedag en op die van mij, oneindig.

Toch is dit oneindige cyclische doorgaan geen oneindige stroom van doen, van continu in de actiestand zitten en hard werken tot je erbij neervalt. Nee, er zit een vloeiende beweging in tussen rust en actie, de cyclus neemt als het ware adempauzes.

Een cyclische adempauze?

Kijk bijvoorbeeld naar de jaarlijkse cyclus van de seizoenen: in de lente komt alles langzaamaan tot leven: zaadjes beginnen te ontkiemen, er komen knoppen aan de bomen en vogels leggen eieren. In de zomer komt dit allemaal tot bloei en kruipen de jongen uit hun ei. Er is volop leven. In de herfst wordt er geoogst en laten de bomen hun bladeren los, deze hebben hun rol in de groei en bloei vervuld. Tenslotte treedt een rustperiode aan, de winterslaap.

gun jezelf je adempauzes

De lijn van de natuur naar de mens is heel direct, wij zijn er een integraal onderdeel van. Voor mij gaat het nu om die rustperiode, de winterslaap. Ik zie deze als een pauze om op adem te komen, de krachten te verzamelen, zo nodig hernieuwen, om te reflecteren en zo nodig vooruit te kijken, om vervolgens vol energie aan een nieuwe cyclus te beginnen.

Ik merk zelf dat het mij goed doet om regelmatig adempauzes te nemen. Bijvoorbeeld na een afspraak. De neiging is sterk om dan gelijk de laptop open te klappen en weer aan het werk te gaan.

Ondertussen weet ik dat ik veel meer werk kan verzetten als ik dan eerst even rust neem. Dit hoeft niet lang te duren, het drinken van een kop thee is meestal meer dan genoeg. Dan laat ik de afspraak of wat het ook is wat ik heb gedaan, in gedachten de revue passeren. Ik sluit het op die manier echt af, laat los wat niet nodig is en laad mijzelf op. Zo kan ik met hernieuwde energie aan mijn volgende taak of afspraak beginnen.

Is jouw cyclus ontspannen?

Wat ik om mij heen zie en hoor en ook zelf nog regelmatig ervaar, is dat het best lastig is om dit soort adempauzes te nemen. Snelheid, continue alertheid en aanwezigheid zijn heel belangrijk in ons huidige leven. De mobiele telefoon is hierin onze grootste bondgenoot. En tegelijkertijd onze vijand. Want rust nemen schuiven we aan de kant: je staat, net als je telefoon, altijd aan.

Hiermee rek je jouw cyclus, jouw lemniscaat, steeds meer uit. Tot deze op een gegeven moment breekt.

Stilstaan, op adem komen, een pauze inlassen: hoe je het ook noemt, het is een wezenlijk onderdeel van je natuurlijke cyclus. Gun jezelf daarom regelmatig adempauzes, want zonder adem krijg je het echt heel snel benauwd.

Warme groet,
Nicole

PS Uit eigen ervaring weet ik hoe lastig het kan zijn om te ontdekken hoe je adempauzes het beste in je leven in kunt bouwen. Wil je hier een keer over sparren tijdens een geheel vrijblijvend inspiratiegesprek? Neem contact met mij op voor een afspraak. Tot gauw!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.