Tijdens een gesprek afgelopen maandag met een collega coach over “Verlangens” kwam als vanzelf deze vraag naar boven:

“Gun jij jezelf je eigen plek?”

Zelfvertrouwen is hiervoor belangrijk. Vertrouw je genoeg op jezelf, op al je eigenschappen en kwaliteiten om te gaan staan voor wie jij bent?

Een stapje verder loert op de achtergrond de gedachte dat je egoïstisch bent, of beter gezegd, er zit een angst onder als egoïstisch gezien te worden. Om zo door anderen genoemd te worden, een stempel op je gedrukt te krijgen.

Deze druk van je directe omgeving en in het groot de maatschappij, zeg maar de heersende overtuigingen, kunnen er voor zorgen dat je niet de stap zet om jouw plek, jouw ruimte in te nemen. Je houdt je klein of cijfert je zelfs helemaal weg.

Je houdt rekening met alle anderen, zorgt eerst voor hen. Je geeft en je geeft en je geeft. Zoveel, dat je zelf uiteindelijk helemaal leeg overblijft. Geen energie meer voor jezelf.

Dit gebeurt allemaal voornamelijk onbewust. Laat ik voor het gemak maar een voorbeeld van mijzelf geven. Van deze ochtend.

Vroeg op, puberzoon wakker maken (hij slaapt moeiteloos door daverende wekker heen). Konijn eten geven, zoon bed uit trekken, deur van slot af, zoon aanjagen zodat hij op tijd de bus haalt.

Tussendoor heb ik mij aangekleed en ontbeten. Partner W. komt bed uit. Even alle aandacht voor hem. Hij gaat vandaag met een vriend racefietsen in Limburg. W. uitgezwaaid, vaatwasser uitgeruimd, ontbijtspullen opruimen.

Ik wil nu gaan werken, maar mijn bureau – tegelijk ook de eettafel – is een puinhoop. Even opruimen en schoonmaken. Oh ja, laat ik ook even die was in de machine stoppen.

Dan is dus al bijna de hele ochtend voorbij en ik heb nog helemaal niets gedaan. Alhoewel, dit moet ik anders zeggen. Ik heb van alles gedaan, maar niets voor mijzelf, niets voor mijn eigen bedrijf.

Deze cirkel kan je doorbreken. Echt!

Wees je bewust van je gewoonten. Word niet boos op jezelf. Er is helemaal niets mis mee. Anderen hebben ook gewoon jouw aandacht nodig. Er zijn echter wel grenzen. En de enige die deze grenzen aan kan geven, dat ben jij.

En dan kom ik weer bij het onderwerp van deze blog:

Gun jezelf je eigen plek!

Jij bent het meer dan waard om aandacht te krijgen. Van anderen, maar zeker ook van jezelf.

Zelf creëer ik een hele bewuste grens tussen zorg voor anderen en zorg voor mijzelf door even te mediteren. Hierdoor kan ik mij weer helemaal op mijzelf en mijn doel voor dat moment focussen.

Deze meditaties zijn nooit lang. Ik zit niet in een lotushouding. Dat hoeft ook helemaal niet. Gewoon op een stoel of op de bank. Even liggen kan ook, dan loert wel het gevaar van in slaap vallen…

Zet je beide voeten op de grond, doe je ogen dicht en haal een paar keer diep adem, in door je neus en uit door je mond. Als vanzelf ontstaat er een heerlijke rust en kun je je concentreren op jezelf. Op de kwaliteit die je nodig hebt om je taak of doel van de dag gemakkelijk op te kunnen pakken.

Vind je het moeilijk om dit helemaal zelf te doen? Op mijn website vind je een aantal geleide meditaties.

Laat je mij weten of het je helpt?

Met een warme groet,
Nicole

Gun jezelf je eigen plek

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.