Er zijn van die dagen dat je zo ontzettend veel te doen hebt, dat je van hot naar haar rent en aan het einde van de dag helemaal kapot bent. Al je energie is weg, het enige wat je nog wilt, is op de bank hangen en naar de buis staren. Wat dan ook weer heel onbevredigend is. Maar er zijn ook dagen dat je net zo veel doet, en aan het eind van de dag nog voldoende energie over hebt om gezellig uit eten te gaan, bijvoorbeeld. De ene activiteit geeft je energie, de andere zuigt je helemaal leeg. Waarin zit nou dit verschil?

Dat verschilt natuurlijk van persoon tot persoon, maar de bottom line is wel, dat de dingen die echt bij jou passen, jou alleen maar energie geven, ook al stop je er zelf heel veel energie in. Hoe weet je nou wat echt bij jou hoort? Door een goed onderscheid te maken tussen de golfballen, kiezelstenen en het zand. Ja, echt. Lees maar het verhaal over de professor met de mayonaise-pot en de koppen koffie, dan begrijp je wat ik bedoel.

Een professor stond voor de klas om een les filosofie te geven. Hij had een aantal voorwerpen voor zich liggen. Toen de les begon, nam hij zonder iets te zeggen een grote, lege mayonaise-pot en vulde deze met golfballen. De professor vroeg vervolgens aan zijn studenten of de pot nu helemaal vol was. Zij antwoordden van wel.

De professor pakte een doos met kiezelsteentjes en kiepte deze in de pot. Hij schudde lichtjes met de pot en de kiezelsteentjes rolden in de open ruimtes tussen de golfballen. Weer vroeg de professor aan zijn studenten of de pot nu vol was. Ze antwoordden weer bevestigend.

De professor nam nu een doos met zand en goot deze leeg in de pot. Natuurlijk vulde het zand alle ruimte op tussen de golfballen en de kiezelsteentjes. Opnieuw vroeg hij of de pot nu vol was. De studenten antwoordden met een unaniem “ja”.

Van onder het bureau nam de professor nu twee koppen koffie en goot ze leeg in de pot. De hele inhoud verdween in de pot en de koffie vulde de lege ruimte op. De studenten begonnen te lachen.

“Nu”, zei de professor, “wil ik dat jullie deze pot zien als jullie eigen leven.

  • De golfballen zijn de belangrijke dingen in het leven: je familie, je kinderen, je geloof, je gezondheid en je passies. Dingen die ervoor zorgen dat als er niets meer op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn.
  • De kiezelstenen zijn de andere dingen die ertoe doen: je werk, je huis, je auto enz.
  • Het zand is al het andere, de kleine dingen, de extraatjes.

Als je het zand als eerste in de pot doet, is er geen plek meer voor de kiezelsteentjes of voor de golfballen. Datzelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je al je tijd en energie aan de kleine dingen besteedt, dan heb je geen ruimte meer voor de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Besteed aandacht aan de dingen die essentieel zijn voor je geluk. Speel bijvoorbeeld met je kinderen. Neem tijd voor een onderzoek over je gezondheid. Neem je partner mee uit eten. Lees. Je huis poetsen of de prullenbak legen kan altijd nog. Zorg dus eerst voor de golfballen, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.”

Eén van de studenten stak een vinger op en vroeg waar de twee koppen koffie voor stonden. De professor lachte: “Ik ben blij dat je het vraagt. Ik wil daarmee alleen maar weer eens aangeven dat, hoe vol je leven ook mag zijn, er altijd wel een plekje is om samen met een vriend een kop koffie te drinken.”

koffie

Vond je het interessant en wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in en ontvang om de week mijn Klip en klare Weetjes:
 * verplicht veld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.