Hoe kijk jij naar jezelf?

Hoe zie jij jezelf? Of, anders gesteld: als jij jezelf voorstelt, wat zeg jij dan? Een gangbaar antwoord op deze vraag aan mij zou dan zijn: ik ben Nicole, 52 jaar, moeder van een zoon van 18, gescheiden, ik ben zelfstandig ondernemer: ik heb een eigen coachpraktijk.

Was dit ook ongeveer zoals jij jezelf voorstelde? Het bijzondere van deze definitie is dat dit een omschrijving is van jij in relatie tot de wereld om jou heen. Een beeld dat in wezen gevormd is door anderen en door de diverse rollen die jij hebt, of petten die jij in de diverse situatie opzet.

Het bijzondere is, dat je deze beeldvorming ook heel vaak gebruikt als je naar jezelf kijkt. Je ziet jezelf, denkt over jezelf en praat misschien ook over jezelf zoals anderen dit doen. Dit is iets wat heel ongemerkt erin sluipt. Je hebt het meestal niet eens door. Ga maar eens na bij jezelf wat jouw ouders en/of goede vrienden over jou zeggen en wat ze van jou verwachten en hoe dit het beeld dat jij van jezelf hebt, beïnvloedt.

Elke relatie die jij met iemand hebt, spiegelt een klein facet van jou. Op deze manier creëren al jouw relaties een mozaïek van stukjes spiegel. Als je hierin kijkt, zie je een gefragmenteerd beeld. Een beeld met vele voegen, misschien zelfs wel dubbele beelden. Neem jij dit beeld over, heb jij dus ook een gefragmenteerd beeld van jezelf. Bovendien ontbreekt aan dit beeld de belangrijkste bron: jijzelf.

Hoe kijk jij naar jezelf: via de ogen van anderen of vanuit jouw eigen kwaliteiten?

Andere kijk op jezelf

Even terug naar het begin, naar de vraag hoe zie jij jezelf? Mijn antwoord zou ook kunnen zijn: “Ik ben Nicole, ik heb, al zeg ik het zelf ?, een goed gevoel voor humor. Vind het heerlijk om lui te zijn, ben zorgzaam, sta graag voor anderen klaar, en ook gevoelig, noem het gerust hoogsensitief.
Ik kan goed plannen, maar heb soms wel wat moeite om een keuze te maken. Dit mag je ook wel besluiteloos noemen… Gelukkig bezit ik een sterk relativerend vermogen dat mij helpt in het onderscheiden van nut en haalbaarheid.”

In deze omschrijving kijk ik van binnenuit. Hier gaat het er niet om hoe een ander mij ziet of welke rollen ik in dit leven allemaal speel (dochter, moeder, collega, partner…). Het zijn -een aantal van- mijn kwaliteiten, zowel de zonnige als wat meer schaduwrijke eigenschappen, die ik gebruik om het beeld van mijzelf neer te zetten. 

Dit voelt voor mij een heel stuk echter. Authentieker. Oké, het is een korte omschrijving, ik heb nog veel meer kwaliteiten. Tegelijkertijd geeft het wel gelijk weer wie ik in wezen ben. Het is een beeld zonder barsten.

Vier invalshoeken

Ik wil je uitnodigen om ook eens zo’n omschrijving van jezelf te maken. Om je hierbij te helpen geef ik je vier invalshoeken:

  • Je wilskracht, je levensenergie. Om dit duidelijk te krijgen, kan je jezelf vragen stellen, zoals: Waar word ik blij van? Wat vind ik leuk om te doen? Waar krijg ik energie van? In welke activiteit kan ik al mijn creativiteit kwijt?
  • Je verbindingskracht en emotionele voelspriet. Jouw kwetsbare kant. Vraag jezelf af: Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Wanneer kan je helemaal ontspannen? Wat doet aandacht met jou?
  • Je denk- en daadkracht. Gedisciplineerd en doelgericht. Deze krijg je in beeld door te kijken naar hoe jij jouw grenzen afbakent. Stel je graag doelen? Ben je oplossingsgericht? Wat doet het woord ‘structuur’ met jou?
  • Je wijsheid, eigenwaarde en toetser van haalbaarheid. Sta eens stil bij wat echt belangrijk is voor jou. Waarin uit zelfzorg zich voor jou? Wat betekent zingeving voor jou?

Als jij gebruik maakt van deze vier invalshoeken, hoe zou jij jezelf dan omschrijven?

Hartelijke groet, Nicole

PS Deze 4 invalshoeken zijn gebaseerd op kijken naar jezelf aan de hand van je innerlijke familie. Kom naar de Inspiratiemiddag van Intuïtieve opleidingen op zondagmiddag 1 december en ervaar hoe het is om op deze verhelderende manier naar jezelf te kijken. Klik hier om meer over je innerlijke familie te lezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.