• Hoogsensitiviteit is een talent

Hoogsensitiviteit een talent?

“Wat heb je er nu aan? Het zit je alleen maar in de weg!” Geluid, licht, geuren, emoties, opmerkingen, alles komt dubbel zo hard bij jou binnen. Gewoon omdat jij al deze prikkels niet filtert. Je zintuigen blijven informatie aanvoeren en de delen in je hersenen die dit moeten verwerken draaien overuren.

Geen wonder dat je zo moe bent. En niet zo gek dat je deze gevoeligheid liever kwijt dan rijk bent.

Wat nou als je het om kan zetten naar een kracht? Anders gezegd, wat als je het ziet als een talent?

zie je hoogsensitiviteit als een talent

Stap 1 – herkennen

De eerste stap naar het positief inzetten van jouw hoogsensitieve gave(n) is het herkennen. Hier zijn vele boeken over geschreven, waarvan ‘Hoog sensitieve Personen’ van Elain Aron wel de bekendste is.

Om het jou makkelijk te maken licht ik er een aantal kenmerken uit. Heb je geen zin om een lange tekst te lezen -want ja, deze pagina heeft best veel tekst? Geen probleem. Ik heb over het herkennen van een aantal kenmerken ook een videoserie gemaakt. Klik hier of op de button om de serie te bekijken.

Tijd

Ben je hoogsensitief heb je meer tijd nodig. Tijd om alle prikkels te verwerken. Informatie, nieuws, emoties, zowel van jezelf als die van anderen en ook onverwachte gebeurtenissen kunnen je volledig overspoelen. En dit levert bij jou stress op.

Dit zijn de momenten waarop anderen tegen je zeggen: “Kom op. Zet je eroverheen. We gaan door!” En precies dit werkt niet. Jij zet je emoties niet zo snel aan de kant. Je bent tot op het bot geraakt. Dat leg je niet zomaar even naast je neer.

Het bijzondere is, dat als jij op dat moment zegt dat je behoefte hebt aan een -kort- moment voor jezelf, ook anderen blij zullen zijn met deze pauze. Iedereen is geraakt en hoe goed zij het ook kunnen filteren, ook voor niet hoogsensitievelingen is het fijn om wat meer verwerkingstijd te hebben.

Intens

Jouw sterke gevoeligheid heeft twee kanten: je kan intens genieten van bijvoorbeeld kunst, muziek, natuur of heel intens geuren en smaken beleven. Je laat je helemaal en heel makkelijk meeslepen. Heel veel kunstenaars en muzikanten zijn ook hoogsensitief. Goeie manier om je talent echt in te zetten.

De andere kant is dat je bijvoorbeeld niet tegen een tetterende radio kan, die voor een ander niet meer dan een achtergrondgeluid is. De kantoortuin is dus echt geen fijne werkomgeving. Die intensiteit zie je ook terug in dat je emoties van een ander als die van jezelf ervaart. Dat je compleet van slag bent als vrienden van je ruzie hebben.

Ik kan zelf echt met hoofdpijn uit een bespreking komen en ook zwaar geëmotioneerd zijn zonder dat ik weet waar het vandaan komt.

verbinden vanuit je empathisch vermogen

Empathisch vermogen

Dankzij je sensitiviteit heb jij veel eerder dan anderen door als er bij iemand iets dwars zit of als er in de sfeer, in de stemming iets verandert. Dit is jouw stille kracht. Jij pikt alles snel op, zelfs hele subtiele signalen. En je verbindt je hier ook gelijk mee. Je ervaart bijvoorbeeld emoties als ware ze van jou, je leeft je helemaal in. Dit noemen we een groot empathisch vermogen. En dat is echt een talent.

De keerzijde hiervan is dat jij je enorm verantwoordelijk voelt, juist omdat jij je er zo mee identificeert. Met als gevolg dat je vaak net wat meer of veel meer voor een ander of een baan doet. Door jouw sterke inlevingsvermogen maak je de taken van een ander die van jou. Je cijfert jezelf helemaal weg en bent vooral met de ander bezig.

Het andere uiterste van de keerzijde is dat je je minder makkelijk hecht. Je hebt, en dit gebeurt vaak al in je kindertijd, een angst voor intimiteit ontwikkelt en sluit je helemaal af.

Verbinding maken is jouw kracht, jezelf hierin verliezen of ervoor vluchten is je valkuil.

Drukte vermijden

Met dat je (praktisch) geen prikkels filtert, zal het je niet verbazen dat het moeite kost om je staande te houden in een drukke omgeving. Een volgepakt restaurant, een werkdag met veel besprekingen: heel veel mensen en geluid, bomvol prikkels.

Je kan je niet concentreren, krijgt hoofdpijn, het liefst ga je gillen, huilen of wegrennen.

Dit leidt er ook toe dat je de neiging hebt dit soort drukke situaties te vermijden. Voor de mensen om jou heen een reden jou verlegen, neurotisch of een aansteller te noemen. Het kan er ook toe leiden dat jij een heel erg teruggetrokken bestaan leidt.

Terwijl jij je juist heel erg verbonden voelt met de mens in het algemeen en vooral met de mensen in jouw directe omgeving. Dat is waar jouw talent zo ontzettend goed ingezet kan worden.

Jij gedijt goed bij rust en harmonie. Dat is een feit. Dat er af en toe drukte is, prima. Zolang je genoeg tijd daaromheen en tussendoor hebt om op te laden. Het is voor jou steeds het evenwicht zien te vinden tussen je intense verlangen naar verbinding én overprikkeling voorkomen.

hoogsensitiviteit betekent oog voor detail

Diepte en details

Voor veel hoogsensitieve mensen is een gesprek over koetjes en kalfjes niet te doen. Alle energie stroomt uit je weg. Jij wil namelijk de diepte in. Want daar maak jij die verbinding met mensen, die jij zo prettig vindt. Dan werkt jouw stille kracht, je empathische vermogen op z’n best.

Niet verwonderlijk dus, dat je liever niet naar een verjaardagsfeestje gaat waar je weinig tot geen mensen kent en de gesprekken over eigenlijk niets gaan. Niet alleen vanwege de drukte, je loopt ook leeg.

Bij die behoefte de diepte in te willen gaan, hoort ook jouw oog voor detail. Iets onderzoeken, diep graven en alle details onderscheiden, daar word jij heel erg blij van. Sterker nog, dit is echt een talent. Je legt ook razendsnel allerlei verbanden. Een voordeel van dat alle triggers ongefilterd bij jou binnenkomen.

Perfectionisme, het zal je niet verbazen, is hier wel jouw grote valkuil. Bewustzijn hierop is de belangrijkste stap om dit talent te doen groeien en bloeien.

Rechtvaardig

In dit kenmerk komen alle 5 hierboven genoemde kenmerken samen. Je geniet intens, van bijvoorbeeld kunst of eten, en kan dus ook intens verontwaardigd zijn. Zelfs om iets wat voor een ander een kleinigheid is.

sterk rechtvaardigheidsgevoel

Door jouw oog voor detail en het gemak waarmee jij subtiele signalen opvangt, breng je verdieping aan in het onderwerp, dus ook in een situatie waar jij je druk om maakt. Je gaat deze helemaal analyseren. Haalt er allerlei details bij en maakt het op deze manier heel erg groot. Terwijl het waarschijnlijk niet meer dan een onschuldig bedoelde opmerking of actie was…

Ik hoop dat je wel ziet dat hier een sterke gedrevenheid achter zit, versterkt door je grote empathische vermogen. Jij leeft met iedereen mee. Iets wat je heel goed zowel voor jezelf als voor anderen, in kan zetten. Belangrijk hierbij is wel het tijdsaspect: neem de tijd om de situatie te bekijken en vooral: gebruik de reality check.

Oké, je bent hoogsensitief. En nu?

Herkenning is de eerste stap. Daarna kan je jouw talent verder onderzoeken. Wat is jouw gebruiksaanwijzing? Wat zijn je valkuilen? En ook heel belangrijk: waar liggen jouw grenzen?

Die kennis over jezelf helpt je om steeds meer in het hier-en-nu te zijn. In en met je eigen energie. Ook en vooral als je contact maakt met andere mensen. Dit is en blijft een spel. Waarbij het heel belangrijk is om keer op keer de tijd te nemen om los te laten en op te laden.

Het bijzondere van dit zelfonderzoek is, dat je hierdoor je zelfvertrouwen doet groeien. Wat je weer helpt om goed bij jezelf te blijven. En natuurlijk je hoogsensitiviteit meer en meer als jouw talent leert waarderen én inzetten.

Heb je in dit onderzoek ondersteuning of enige helderheid nodig, ben je van harte welkom om een dienst van Klip en Klaar Coaching af te nemen. Met coaching, een reading of healing of via zelfstudie in de vorm van een online training, volop klip-en-klare mogelijkheden.

Weet je niet wat jou het beste kan helpen? Neem gerust contact met mij op via de mail (nicole@klipenklaarcoaching.nl) of het contactformulier.

Contactformulier