Wat doe jij bij een hulpvraag? Ga jij gelijk helpen of kijk je eerst of diegene het zelf kan?

Voor mij was dit een behoorlijke valkuil: zorgen voor anderen, zoveel dat ik mijn eigen belangen even aan de kant zette. Met het risico mijzelf helemaal weg te cijferen. De vraag is en blijft: hoe houd ik dat evenwicht en raak ik niet uit balans?

Een paar dagen geleden was ik bij mijn moeder. Ze kan niet een hele dag alleen zijn en heeft hulp nodig met zaken zoals koffie zetten en een boterham smeren. En, de belangrijkste reden, als ze valt, heeft ze hulp nodig om weer overeind te komen.

Deze dag merk ik dat ik haar eigenlijk bij alles te hulp wil schieten. Ik zie dat ze op wil staan. Door haar slechte evenwicht en ook nog eens een verzwikte enkel gaat dit moeilijk. Ik wil helpen, alles om te voorkomen dat ze nog een keer valt.

Tegelijkertijd voel ik dat ze het zelf wil doen. Op zich helemaal prima, maar tot welke grens? Best een lastig evenwicht dit, tot waar respecteer ik haar zelfstandigheid en waar grijp ik in?

Als ik mijzelf deze vraag stel, denk ik gelijk aan de opvoeding van mijn zoon. Opvoeden heeft als doel het kind zoveel te leren, dat hij bij het bereiken van de volwassen leeftijd het leven zelfstandig aan kan.

Voed je kinderen op naar zelfstandigheid als je hen bij alles te hulp schiet? Niet echt. Daar komt ook bij dat je dan steeds je eigen bezigheden stil zet, voor die ander. Juist door goed voor jezelf te zorgen, geef je het goede voorbeeld.

De hele dag voor anderen zorgen zuigt energie. Zo was ik bij mijn moeder grotendeels bezig met en voor haar. Tegelijkertijd bouwde ik ook tijd voor mijzelf in. Even relaxen op het balkon, bakje thee erbij. Heerlijk!

Zorgen voor jezelf geeft energie. Even alleen aandacht besteden aan jezelf helpt om dat broze evenwicht te bewaren. Het hoeft niet lang te zijn, zolang je het maar bewust en regelmatig doet. Een korte energieboost.

En die energie kan je dan weer moeiteloos aan de ander besteden.

Zorgen voor jezelf en de ander

Herken jij deze valkuil van zorgen voor de ander? Heb je nieuwe inzichten opgedaan bij het lezen van dit blog? Laat het mij weten!

Met een warme groet,
Nicole Klip

Vond je het interessant en wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je in en krijg om de week mijn Klip en klare weetjes in je inbox.
 * verplicht veld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.