• Innerlijke familie

Je innerlijke familie

Iedereen, of je nu man, vrouw of anders bent, heeft een innerlijke familie, een familie van vier archetypen. Je kan het ook als kwarten van jezelf zien, waarbij elk kwart een deel van jouw kwaliteiten, waarden, behoeften en drijfveren vertegenwoordigt. Zowel zonnig als schaduwrijk.

Twee van die kwarten hebben alle vrouwelijke eigenschappen in zich, de andere twee staan voor jouw mannelijke kant. Beide tweetallen hebben aangeboren en aangeleerde kwaliteiten.

Je IK: Innerlijk Kwartet

Door elk van je kwarten een gezicht te geven, kan je ook met deze delen van jou in gesprek gaan. Want dat is waar het om gaat in deze systemische methode: door jouw ‘kwarten’ te laten spreken, hoor je wat er diep in jou gebeurt en wat van belang is, zodat jij vervolgens met die inzichten aan de slag kan.

Ga in gesprek met je innerlijke familie

Kind en volwassen

Het jongetje en meisje zijn je aard. Met hen ben je geboren. Je jongetje staat voor je wil en enthousiasme, je meisje vertegenwoordigt je gevoelens.

De volwassenen ontwikkel je aan de hand van voorbeelden uit je omgeving, waarbij het heel goed kan dat bijvoorbeeld je fysieke vader een sterke innerlijke vrouw heeft. Je man staat voor je denken, je vrouw vertegenwoordigt je lichaamswijsheid.

De volwassen familieleden kan je aanscherpen, trainen, transformeren, versterken, uitbouwen en opbouwen.

boswandeling met je innerlijke familie

Hoe toe te passen?

Het werken en in gesprek gaan met je familie helpt je om op een constructieve manier met jouw eigenschappen en kwaliteiten om te gaan, en hoe om te gaan met dilemma’s, tegenslagen, uitdagingen en wat al niet meer in je leven.

Je reageert namelijk altijd op de mensen in jouw omgeving: de een zal jouw vrouw aanspreken, vanuit een wens verzorgd te worden, een ander wil met jou spelen (met je jongetje). Het kan zijn dat te getriggered wordt voor iemands belangen op te komen (je man in actie) of iemand duwt jou in je meisje zodat zij voor verbinding zorgt.

Inzicht

Een goed inzicht in al jouw kwaliteiten, hoe je deze kan stimuleren én ook vragen iets te minderen, geeft je meer controle over jezelf en over je leven. Je krijg zogezegd meer en meer de regie in eigen handen.

De innerlijke familie wordt nog wel eens stereotiep genoemd. Oké, het is een nogal traditioneel gezin. En waarom niet genderneutraal?Feitelijk is de innerlijke familie juist ontzettend genderneutraal. Want iedereen heeft zowel mannelijke áls vrouwelijke eigenschappen.

Ik heb een video gemaakt waarin ik je meer uitleg over mijn kijk op mannelijk en vrouwelijk:

Op deze pagina vind je een kort introductie van ieder familielid. Ik heb een uitgebreide lijst met eigenschappen gemaakt. Heb je hier interesse in, mail mij (nicole@klipenklaarcoaching.nl) of vul het contactformulier onderaan deze pagina in, dan mail ik je deze lijst.

je innerlijke meisje

Je innerlijke meisje

Het meisje geeft zich over aan en beweegt mee met wat er gebeurt. Als een onschuldige bloem opent zij zich voor de wereld. Haar openheid en gevoeligheid zijn haar kracht: zij heeft een krachtig inlevingsvermogen dat zij gebruikt om verbindingen met anderen aan te gaan.

Je meisje kent slechts twee staten van zijn: rustig of gespannen.

Is zij ontspannen, legt zij verbindingen, gaat zij op in de wereld om haar heen, leeft ze volledig in het nu, in complete harmonie.

De gespannen staat kan ontstaan door iets in het nu, maar ook door een herinnering of gebeurtenis in het verleden waarvan de spanning is blijven hangen. Deze spanning kan heel lang door blijven trillen. Dit maakt dat alles wat de harmonie kan verstoren, bijvoorbeeld kritiek, haar volledig uit balans halen.

Je innerlijk jongetje

Je jongetje is de schatbewaarder van onze levensenergie. Alle initiatieven en ideeën beginnen bij hem. Hij komt met oplossingen voor problemen, durft nieuwe dingen te proberen en zorgt door zijn enorme nieuwsgierigheid, creativiteit en/of enthousiasme dat je blijft bewegen. Zijn humor geeft een sprankeling aan ons leven.

De grootste uitdaging is het vinden van de balans tussen laten rennen en begrenzen. Je jongetje heeft behoefte aan ruimte en staat graag op het podium (applaus en waardering doen hem stralen). Zonder kaders echter is de kans groot dat hij doordraaft (een taak voor je innerlijke man).

innerlijke vrouw

Je innerlijke vrouw

Je vrouw belichaamt het weten, zij voedt, is wijs, geeft steun, verliest nooit enig belang uit het oog, in de eerste plaats de belangen van haar eigen kinderen.

Dit archetype helpt jou te accepteren, te verteren, integreren en los te laten. Zij ziet wat nuttig en zinvol is, weet, voelt intuïtief aan wat nodig is en doet op tijd een stap terug om te reflecteren.

Zij biedt troost en veiligheid, als een thuishaven voor zowel je innerlijke kinderen als mensen in de buitenwereld. Je innerlijke vrouw helpt jou in het contact met je eigenwaarde.

De ultieme staat van je vrouw is: zijn. Deze staat van rust vindt de vrouw overal waar zij een veilige omgeving vindt om te kunnen ontspannen en los te laten. Bijvoorbeeld in de natuur, tijdens het mediteren en/of in het gezelschap van andere -innerlijke- vrouwen.

Je innerlijke man

De man geeft jou je denk- en daadkracht. Hij is degene die plant, regelt en orde brengt. Met zijn focus blijft hij strak gericht op het doel. Hij houdt overzicht, weet wanneer en hoe te handelen. Hij beschermt en verdedigt, als een ridder komt hij op voor zijn waarden, normen en principes. Geef hem een opdracht, hij voert uit.

Kennis opdoen en zoveel mogelijk informatie verzamelen en analyseren: je man is in zijn element. In feite is hij de volwassen variant van het leergierige jongetje. Met dien verstande dat alle speelsheid compleet afwezig is, alles is serieus en logica staat op nummer 1.

Op het YouTube kanaal van Klip en Klaar Coaching vind je diverse filmpjes waarin ik uitleg hoe de leden van je innerlijke familie in diverse situaties reageren en hoe je vervolgens met de hulp van een van je innerlijke familieleden de situatie voor jou prettiger kan maken.

Tip: abonneer je op het kanaal en vink het belletje aan zodat je op de hoogte wordt gesteld als ik een nieuwe video upload.

Maak kennis met je innerlijke familie en ga met ze in gesprek tijdens een van mijn workshops. Kijk op de agenda wanneer ik deze geef.

Je kan natuurlijk ook kiezen voor een 1-op-1 gesprek. Vul het contactformulier in en ik neem z.s.m. contact met je op.

contactformulier

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.

Kijk ook eens op mijn blogpagina. Hier vind je diverse blogs over de innerlijke familie, bijvoorbeeld over omgaan met teleurstellingen of het voeren van een functioneringsgesprek.