Luiheid is des duivels oorkussen. Ken je dat spreekwoord? Lui zijn is een zonde. Werken, dat is goed voor je. Hard werken, dat is echt goed voor je.

Niet zomaar hard werken: je moet ook doorgaan. Niet zeuren, klagen of mopperen. Gewoon doorgaan. Tot je erbij neervalt. Dat je erbij neervalt wordt zelfs nog wel eens gezien als een heroïsche daad: gestorven in het harnas. Beter kan haast niet!

Waarschijnlijk (hopelijk) voel je het al aankomen: ik ben het er niet mee eens.

Er zit een grens aan wat de mens kan. Bij de een is die grens wat eerder bereikt dan bij de ander. Eens. Alhoewel? Zou het niet zo zijn dat die ander beter is in het verleggen van zijn of haar grenzen? Anders gezegd: is die ander beter in het uitschakelen van zijn of haar gevoel?

Mijn vriend komt de laatste tijd bijna elk week wel een keer thuis met de mededeling dat er weer een collega ziek thuis zit met een burn-out. Of de reden hiervoor nu privé, zakelijk of op beide terreinen ligt, feit is dat ze ziek thuis zitten.

Ziek omdat ze teveel van zichzelf hebben gevraagd

Laatst voelde ik mij niet lekker. Ik had slecht geslapen, was ook ongesteld geworden en had een lekkere dreun in mijn hoofd, wordt dit hoofdpijn of niet? De timing kon niet slechter: ik wilde van alles doen die dag: Weetjes schrijven, website bijwerken, nog wat contacten aanhalen…

Ik weet dat actie altijd nog beter is dan helemaal niets doen. Want bij dat laatste zak je nog meer in elkaar, voel je je nog lamlendiger dan je eigenlijk bent. Daarom besloot ik 1 actie uit te kiezen en daar in elk geval zo goed mogelijk aandacht aan te besteden.

Zo goed mogelijk. Het hoefde niet af, alles wat ik deed was gewoon mooi meegenomen.

Door deze instelling heb ik die dag uiteindelijk nog best veel gedaan. Tussen het luieren door zeg maar :).

Ik heb deze dag zelfs een naam gegeven: mijn slomo-slak-dag. Een dag waarop niets moet, waarop je geen resultaat hoeft te leveren. Je gunt het jezelf in feite om heel erg langzaam en sloom te zijn. Lekker lui.

Mijn antwoord op de vraag in de titel van dit blog, “Is lui zijn slecht?”, is dus een hele luide en duidelijke nee. Een stapje terug doen is juist goed. En af en toe helemaal geen stap verzetten, dat is echt heerlijk.

Uiteindelijk zijn dit allemaal kleine stapjes die je helpen het juiste evenwicht te vinden tussen actie en rust. Een evenwicht dat ervoor zorgt dat je, op het voor jou juiste tempo, alles wat jij wilt realiseren ook echt voor elkaar krijgt. En dat zonder energieverlies. Sterker nog, je krijgt er meer energie van!

Merk je dat jij dit prettige evenwicht ook wilt bereiken, maar weet je even niet hoe je dat voor elkaar kunt krijgen? Neem contact met mij op -bel: 0647 820 313 of mail: info@klipenklaarcoaching.nl-, dan kijken wij samen in een ‘Zorg goed voor jezelf-gesprek’ hoe ik jou hierbij kan helpen.

Tot gauw!

Met een warme groet,
Nicole

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.