Nog even en het is Kerst. Dagen waar velen om diverse redenen naar uitkijken: lekker vrij, gezellige afspraken met vrienden en/of familie, vooruitkijken en aftellen naar het nieuwe jaar. Alles is versierd, de lampjes maken het donker buiten draaglijk en de kerstboom in huis maakt het plaatje helemaal af. Vooral als er ook pakjes onder liggen.

Velen vinden dit leuk. Niet iedereen. Hoe zit dit bij jou?

Er wordt ook best wel wat van je gevraagd, deze dagen. Niet alleen op de dagen zelf, ook vooraf. Kerstborrels, alles in huis regelen (“het moet natuurlijk wel netjes zijn”), allerlei afspraken maken (“bij wie welke kerstdag?”), de boodschappen, leuk die cadeautjes, maar ze moeten wel gekocht worden, en ga zo maar door. En ondertussen gaat je gewone werk ook door.

Waar haal je de tijd vandaan? En de energie?

Voor mij was dit de reden om te besluiten elk jaar ruim voor Kerst echt goede afspraken met mijzelf én mijn huisgenoten te maken. Zo wil ik altijd minimaal 1 avond alleen zijn, dat wil zeggen met partner en zoon (tenzij deze bij zijn vader is). Bovendien doen we het dan qua eten lekker makkelijk. Zo kan het makkelijk gebeuren dat wij op Eerste Kerstdag zitten te smullen van een boerenkoolstamppot.

De andere kerstdag kijken we wel wat we doen. Bij een van onze ouders of bij vrienden of we nodigen hen bij ons uit. Bij dit laatste staat wel altijd gemak bovenaan de lijst. Dus geen ingewikkelde drie-, vier-, vijf- of zesgangendiners waar ik uren voor in de keuken moet staan en 6 winkels voor moet leegplunderen. Zo serveerde ik vorig jaar een restje lasagne als voorgerecht. Ik had geen voorgerecht ingepland, maar de dag ervoor teveel lasagne gemaakt. Tja, moest op, dus dan als voorgerecht. De gasten liepen ermee weg!

Waar het om gaat en wat ik hier mee wil zeggen is:
maak het jezelf niet te moeilijk met Kerst.

Uiteindelijk gaat het erom dat je een gezellige tijd hebt. Met lang tafelen maak je mij niet blij (u bent gewaarschuwd, zo u mij uitnodigt…) en ik ben hier vast niet de enige in. Bijpraten, elkaar aandacht geven kan ook onder het genot van kopje thee en een glaasje wijn. En een wandeling maakt het, in elk geval voor mij, helemaal af.

kerst stress of feest

Mijn tip: Bepaal je grenzen en wees heel eerlijk. Zowel naar jezelf als naar anderen toe. Dan kan een ander dat namelijk ook zijn. Je zult zien dat die hoogstwaarschijnlijk ook geen zin heeft in urenlang tafelen, opzitten en leuk en gezellig doen. En als dat wel het geval is, kan je altijd kijken hoe je elkaar hierin tegemoet kan komen. Zolang je er maar eerlijk en open met elkaar over praat. Want 1 ding weet ik zeker: iedereen wil dat iedereen het naar zijn/haar zin heeft met Kerst en daar hoort niet bij dat jij na die Kerstdagen (1e, 2een 3eof hebben we al een 4e?) als een dweil op de bank hangt en een week nodig hebt om bij te komen.

Wat niet gaat lukken, want met Oud en Nieuw mag je opnieuw aan de bak….

Gun en geef jezelf dus ook met Kerst bewuste tijd en aandacht.

Ik wens je alvast superfijne, gezellige en relaxte feestdagen!

Warme groet, Nicole

PS Merk je dat je toch weer teveel moet en alles goed (lees perfect) wilt doen? Dat het jou vooral erom gaat dat alle anderen het naar hun zin hebben, terwijl jij diep van binnen alleen maar naar rust verlangt? Het is echt niet moeilijk dit tij te keren zonder dat de anderen hieronder te lijden hebben. Stel je eens voor hoe het zou zijn: Jij die rots in de branding, vol zelfvertrouwen, je weet wat jij wilt en ook hoe je dit gaat doen. Zonder enig schuldgevoel. Dit kan, echt!

Hoe? Ga voor de KLIP-methode: een coachtraject in combinatie met een online training. Meer weten? Neem contact met mij op voor een afspraak (mail: nicole@klipenklaarcoaching.nl of bel/WhatsApp 0647 820 313) en we bespreken het hoe en wat tijdens een inspiratiegesprek. Tot gauw!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.