lucht je hart, geef jezelf ruimte

Soms gebeurt er in je leven iets waar jij geen invloed op kunt uitoefenen en dat tegelijkertijd wel heel veel invloed op jou heeft.

Stel, als voorbeeld, dat vrienden van jou, met wie je het allebei zeer goed kan vinden, gaan scheiden. Wat voor invloed heeft dit op jullie vriendschapsrelatie? Blijf je een van hen zien of beiden? Wellicht wil je wel contact houden met allebei, maar wordt dit niet gewaardeerd door een van hen (of door beiden…). Van alles is hier mogelijk.*

Uit eigen ervaring, zowel aan de veroorzakende als aan de andere kant, weet ik dat dit best pittige situaties zijn. Pittig en emotioneel. Niet alleen voor de personen die in de scheiding zitten, én zeker ook voor jezelf.

Rouwen

Je stapt namelijk een rouwfase in, een fase waarin je afscheid neemt van een stel dat voor jou een eenheid vormde. En dat doet pijn. Dat roept allerlei emoties op. Emoties die je ongemerkt aan de kant schuift, “Want zij hebben het zelf zoveel zwaarder dan jij”. Natuurlijk, zij hebben het zwaar, geen enkele scheiding is leuk. Alleen heb ook jij echt tijd nodig om alle emoties te verwerken.

En terwijl je midden in je rouwfase zit, de emoties van alle kanten om je heen vliegen -zowel je eigen emoties als die van je vrienden- ben je ook met iets leuks en positiefs bezig. Je bouwt namelijk aan twee nieuwe vriendschapsrelaties, of 1 nieuwe vriendschapsrelatie (mag je ook nog een keer rouwen om het verlies van een vriendschap…).

Je neemt dus afscheid én je bouwt op. Een flinke emotionele rollercoaster.

Lucht je hart

In situaties als dit heb ik gemerkt dat het ontzettend belangrijk is om je uit te spreken. Bespreek het, zowel met de betrokkenen zelf als met anderen. Alles om te voorkomen dat je met al jouw emoties, bewust en onbewust, rond blijft lopen. Als je ermee blijft lopen en alles bij jezelf houdt, hopen de emoties zich in je op. Bij mij uit zich dit in hoofdpijn en verkrampte schouders, waar ik dan allerlei andere oorzaken voor bedenk (slecht geslapen, volle maan…), terwijl de feitelijke oorzaak niet verwerkte, genegeerde emoties zijn.

lucht je hart, geef jezelf ruimte

Hoe het zich ook manifesteert, je uitspreken geeft je een hele sterke verlichting. Het werkt bovendien ook door in de relatie die je aan het opbouwen bent én het kan de ander helpen bij het verwerken van zijn/haar emoties. Heel veel winst, dus.

Ik merk keer op keer dat het uitspreken van zaken die je bezighouden, of ze nu vervelend of plezierig zijn, heel veel lucht en helderheid geeft. Woorden aan je gevoelens en gedachten geven, helpt je bij het creëren van een perspectief of een mening. Tegelijkertijd ben je actief bezig met het verwerken van alle emoties die er omheen spelen en hangen.

Dus houd je niet in en lucht je hart!

Hartelijke groet, Nicole

* Ik heb het in dit blog over een gebroken relatie in de privésfeer, maar dit kan natuurlijk ook heel goed gaan om een gebroken relatie in de zakelijke sfeer, waarin bijvoorbeeld twee zakenpartners met elkaar breken of twee collega’s een hoogoplopend conflict met elkaar hebben. Wellicht gaat het dan niet om een vriendschapsrelatie, er is dan zeker wel sprake van een zakelijke relatie, als collega, medewerker, leverancier etc.

** Heb je moeite met je uitspreken en wil je hier stappen in zetten? Neem contact met mij op (mail nicole@klipenklaarcoaching.nl /bel of WhatsApp 0647 820313) en we maken een afspraak voor een geheel vrijblijvend inspiratiegesprek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.