Klotsende oksels, zweetparels op je voorhoofd. “Waarom heb ik hier ooit ja tegen gezegd? Hoe ben ik hierin terecht gekomen?

Ken je dat? Zo’n situatie waarin je eigenlijk weg zou willen rennen? Maar ja, je hebt nu eenmaal ja gezegd.

Stel, je wordt gevraagd om een presentatie voor een grote groep mensen te geven. Je voelt je gevleid en je hart roept gelijk: “JA!”. Je zegt het zelfs hardop. Iedereen blij.

Tot je na gaat denken, waar heb je nu toch ja tegen gezegd?! Een presentatie geven, tja, dat kan je wel. Maar voor zo’n grote groep? Dat heb je nog nooit gedaan! Rampscenario’s schieten door je hoofd, onzekerheid steekt zijn kop op. Wat te doen? 

Bij het maken van keuzes gebeurt het nogal eens dat je hart en hoofd met elkaar in gevecht gaan. Je hart zegt: Ja, doen! Terwijl je hoofd allerlei redenen gaat bedenken waarom je het nu juist niet zou moeten doen.

presentatie

Die redenen zijn best goed, je bedenkt ze niet zomaar natuurlijk. Tegelijkertijd weet je, diep van binnen, dat je, om bovenstaand voorbeeld nog een keer aan te halen, echt die presentatie wel kunt geven.

Maar ja, dan zit je dus nog wel met al die, best wel, goede redenen om het toch niet te doen. Wat dan?

Dit is hét moment om het gevoel op te halen van een geslaagd moment. Ik blijf nog even hangen in mijn voorbeeld: een andere presentatie, voor een kleinere groep. Daar zag je toen ook wel enigszins tegenop, maar het ging echt lekker!

Lukt het je om zo’n gevoel naar boven te halen? Doe je ogen even dicht en stap in dit gevoel. Beleef het weer helemaal.

Als je dat toen kon, waarom zou je nu niet die volgende stap kunnen zetten? Je hart zei al ja, dus je weet dat je het kunt. Ook al is het een stap buiten je comfortzone. Ook dit, net als toen, gaat gewoon lukken.

Schrijf dit goede, geslaagde moment op een briefje en hang deze op een duidelijk zichtbare plaats op. Dan kan je, bij een moment van twijfel, heel makkelijk dat lekkere gevoel van succes weer naar boven halen. Als een extra steuntje in de rug.

Met een warme groet,
Nicole

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.