In de meivakantie heb ik mij verdiept in de 7 spirituele wetten van succes van Deepak Chopra. Een onderdeel van de wet van pure potentialiteit blijft sindsdien bij mij rondspoken: oordeelloos zijn.

Pure potentialiteit is dat je innerlijk punt van referentie je eigen ziel is. Dit staat haaks tegenover de beïnvloeding door objecten van buitenaf, zoals streven naar goedkeuring van anderen.

Deze pure potentialiteit bereik je door stilte, meditatie, regelmatig contact met de natuur en het afzien van oordelen.

Die eerste drie zijn al praktisch een vast onderdeel in mijn leven. Die laatste echter, het afzien van oordelen, is toch eigenlijk best wel lastig.

Een voorbeeld: ik zit, daags na het lezen van de 7 spirituele wetten in de trein en tegenover mij komt een nogal gezette vrouw zitten. Ze zit nog niet of ze rommelt in haar tas en pakt een snoepje. Ik zie een glimp van een grote zak snoep, halfvol.

Mijn eerste reactie: “Pff, geen wonder dat ze zo dik is, als ze nu al (het was 10:00 uur ’s ochtends) de halve zak op heeft.

Ik schrik van mijn eigen reactie. Zo! Heb ik even snel een oordeel geveld over haar.

Niets mis met in de trein zitten en even in alle rust genieten van een snoepje. Die zak kan al dagen, zo niet weken in haar tas zitten. En wat dan nog, het is haar leven, haar keuze. Ik weet niets van haar en al wist ik dat wel, het is haar keuze.

Gelijk voel ik een rust door mij heen stromen. Ik glimlach, ook naar haar, en geniet verder van de korte rust die de treinreis geeft.

Compleet oordeelloos zijn is best lastig, maar de eerste stap naar het je realiseren hoe makkelijk je over iemand oordeelt is al heel wat. De volgende stap om je oordeel in te trekken is dan eenvoudig te zetten. En wat Deepak Chopra zegt, klopt helemaal. Het werkt enorm bevrijdend om zo open naar de wereld te kijken.

Terwijl ik dit zo zit te schrijven, moet ik denken aan een gezegde:

“Ieder zijn meug, zei de boer en hij at met een hooivork.”

De eerst keer dat mijn moeder dit zei, keek ik haar bevreemd aan. Bizar gezegde, waar haalde ze dat nu weer vandaan?

Terwijl het gezegde dus wel heel treffend zegt wat Chopra met afzien van oordeel bedoelt: wat en hoe iemand iets doet of zegt, dat is puur van hem. Niets meer en niets minder.

Vind jij het eigenaardig dat de boer graag met een hooivork eet, zegt dat meer over jouzelf en jouw mening over hoe jij vindt dat je hoort te eten, dan over deze eetgewoonte van de boer.

Oordeelloos zijn werkt bevrijdend en geeft je heel veel rust. Aan jezelf heb je al meer dan genoeg, waarom zou je je ook nog eens met anderen bezig gaan houden?

oordeelloos

Met een warme groet,
Nicole

Vind je dit interessant? Schrijf je nu in voor de Klip en Klare Weetjes. Je ontvangt dan elke drie weken interessante weetjes en tips in je inbox, inclusief de link naar mijn nieuwste blog en blijf je zo ook op de hoogte van alle activiteiten van Klip en Klaar Coaching:
 * verplicht veld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.