Op ontdekkingsreis
Marco Polo, Charles Darwin, Christoffel Columbus… Avonturiers die vanuit een enorme nieuwsgierigheid op pad gingen. Het bekende voorbij. De onzekerheid in.
Heb jij jezelf wel eens met een van hen vergeleken?
Misschien heb je wel een continent in jezelf ontdekt, een heel stuk onontgonnen land waar eigenschappen en talenten in alle rust of misschien ook wel heel ongeduldig op jouw komst zaten te wachten. Of kwam je erachter dat een lichte aanpassing in je gedrag een heel ander resultaat opleverde.
Avontuurlijk
Op deze manier bezien, is elke stap die je zet op het gebied van zelfontwikkeling een ontdekkingsreis. Een reis vol avonturen. Een reis die je uitdaagt en blijft boeien, van begin tot eind, waarbij elke stap die je zet wordt gevoed door je nieuwsgierigheid.
Dit is een deel van jou, deze nieuwsgierigheid en avonturierszin. Ik noem dit graag je innerlijke jongetje*. Hij vertegenwoordigt jouw levenslust, doet niets liever dan rond stuiteren. Elke ontdekking is voor hem een geweldige belevenis en hij kan niet wachten tot de volgende stap.
Spannend
Tegelijkertijd is het spannend, die reis. Want het is nogal wat. Nieuwe eigenschappen aanleren bijvoorbeeld, ook al zaten ze al die tijd in jou verborgen. Het is wennen. Niet alleen voor jou, ook voor iedereen in jouw directe omgeving, die soms bevreemd reageren als jij je anders gedraagt. Wat ook weer spanning bij jou op kan roepen…
Daarnaast is het ook wel lastig, moeilijk soms ook, om afscheid te nemen van routines of overtuigingen. Ze hebben je per slot van rekening wel heel lang geholpen. Voelt toch als dat een stuk van jou in de prullenbak belandt. “Zou je er toch niet nog wel gebruik van kunnen maken?”
Voor het gevoelige deel van jou, dit is je innerlijke meisje, is verbinding essentieel. En al die avonturen zijn voor haar een pittige kluif.
Waardevol
Gelukkig heb je ook een wijze innerlijke vrouw, die weet hoe zinvol elke stap die je zet is. Dat jij, juist door te groeien, jezelf helpt om lekker in je vel te zitten. Hierbij geeft zij regelmatig signalen af dat het goed is om rustmomenten in te bouwen. Adempauzes die je nodig hebt om alle nieuwe indrukken te verteren. Momenten die je helpen uit alle vergaarde informatie de juiste ‘voedingsstoffen’ te halen die jou op jouw verdere reis ondersteunen.
Afgebakend
Die signalen zijn vooral bedoeld voor de innerlijke man, jouw besturingssysteem. Hij beheert je planning en je grenzen. Analyseert alle binnenkomende gegevens en zorgt ervoor dat jij op koers blijft.
Zo zorgt hij ervoor dat je jongetje alle ruimte heeft om te ontdekken. Afgebakend, dat wel, zodat hij niet uit de band springt en bij jou (bij je meisje) in een keer alle seinen op rood komen te staan.
Ontdekkingsreis
Elke stap die je zet in je ontwikkeling is een ontdekkingsreis, waarin je, net als Darwin, Polo en Columbus, compleet nieuwe gebieden ontdekt, onderzoekt en categoriseert. Een spannende en avontuurlijke reis, en, mits goed afgebakend, heel, heel erg waardevol.
Hartelijke groet, Nicole
PS De innerlijke familie is een speelse manier om naar jezelf te kijken vanuit een indeling van mannelijke en vrouwelijk eigenschappen, met een onderscheid in aangeboren (jongen en meisje) en ontwikkelde kwaliteiten (man en vrouw).
Tijdens de zomerweken van Vakantie Anders geef ik, in de weken startend op 31 juli en 7 augustus, twee keer een cursus waarin je leert op deze andere manier naar jezelf te kijken.
PPS Dit blog is eerder verschenen in het Anders Magazine, een product van Vakantie Anders.