“Ik zie een gebroken vrouw.”

Dit waren de woorden van een relatiecoach bij wie ik was met mijn huidige ex, de vader van mijn zoon.

Mijn focus lag altijd op de zorg voor de ander: voor mijn zoon, partner, vrienden, studiegenoten, ga zo maar door. Lang dacht ik dat als het met hen maar goed ging, dat het dan ook goed zou gaan met mij.

Een moedertje, zeg maar. Altijd klaar staan voor de ander, mijn eigen wensen en behoeftes zette ik op de tweede plaats. Mijn persoonlijke balans sloeg helemaal door naar de ander.

Het resultaat? Moe, futloos, geen energie. Chagrijnig, vaak hoofdpijn.

“Ik zie een gebroken vrouw.”

Ik schrok wakker. Ja, maar dit wil ik niet. Dat is echt niet de bedoeling! Voor mij was dit het keerpunt. Nu moest er echt iets veranderen. Partner, kind, werk, vrienden, ja allemaal helemaal prima. Maar nu ik!

Ik hoop natuurlijk dat het bij jou niet zo erg is. Dat jij niet gebroken en futloos bent. Een sloofje voor wie andermans belangen zwaarder wegen dan je eigen belang.

Misschien overdrijf ik het hier een beetje, maar ik wil gewoon benadrukken dat het helemaal niet erg is om ook goed voor jezelf te zorgen. Niet voor niets zegt een stewardess in het vliegtuig dat je eerst het zuurstofmasker bij jezelf op moet doen en dan pas bij je kind.

Om jou te helpen jouw persoonlijke balans sterker te krijgen of te houden, heb ik drie tips op rij gezet die mij enorm hebben geholpen:

 1. Plan elke dag een moment voor jezelf in. Zomaar wat ideeën:
  1. Mediteer
  2. Ga wandelen (in bos of park)
  3. Maak een tekening (een mandala bijvoorbeeld)
  4. Ga lekker in bad of uitgebreid douchen
  5. Lak je nagels
 2. Geef jezelf elke dag een compliment. Zeg bijvoorbeeld tegen je spiegelbeeld:
  1. “Ik ben geweldig!”
  2. “Dat heb je toch maar weer gedaan!”
  3. “Goed geregeld. Jij bent de beste!”
 3. Blik aan het einde van de week terug en beloon jezelf dat je zo goed bezig bent met en voor jezelf. Verwen jezelf bijvoorbeeld:
  1. Met iets lekkers – zoet, hartig, gezond, ongezond, maakt niet uit. Als jij het maar als een beloning ziet
  2. Met een tijdschrift of een boek
  3. Met een plantje of een bos bloemen

persoonlijke balans

Hoe is het met jou? Herken je jezelf in het bovenstaande, heb je al van alles geprobeerd, maar heb je die persoonlijke balans nog niet gevonden? Neem contact met mij op, dan kijken wij samen of en hoe ik jou kan helpen.

Met een warme groet,
Nicole

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.