Vorige week was ik op Kreta voor een training over vrouwelijke creatieve energie. De training leverde mij vele inzichten op. Zoveel, dat ik vele nog niet eens onder woorden kan brengen, het proces is nog in volle gang.

Twee voor mij belangrijke inzichten wil ik wel al graag met jou delen: die over twee onbewuste programmeringen van waaruit ik al jarenlang handel. Op Kreta realiseerde ik mij deze programmeringen, je kunt ze ook belemmerende overtuigingen noemen, en hoe ze mij steeds meer tegenwerken.

Programmering 1: Zorg voor jezelf

Heel goed, echt waar. Zorg voor jezelf, zorg dat je op eigen benen staat en je eigen inkomen hebt. Dat je niet afhankelijk bent van een ander. Dit heb ik van jongs af aan geleerd. Mijn moeder gaf al redelijk vroeg het goede voorbeeld door weer te gaan werken toen ik nog twee jaar basisschool voor mij had. Helemaal prima. Alleen… soms is het ook best prettig om hulp van een ander te krijgen. Vooral om deze ook zonder schaamte en schuldgevoel te kunnen ontvangen.

Vooral dat laatste speelde bij mij heel erg op. Ik voelde weerstand om om hulp te vragen, ik had juist altijd geleerd het alleen te moeten kunnen opknappen. “Mwah, ik red mij wel.” Zelfstandigheid, super! Maar tot welk punt?

Wat er gebeurde: Mijn koffer had door een vertraagde vlucht de overstap niet gered en was op het vliegveld van München achtergebleven. Pas twee dagen later kwam de koffer aan op onze eindbestemming. Zolang moest ik het doen met de kleren die ik aanhad. Vond ik zelf. Waar die mening vandaan kwam, had ik niet gelijk door. Wel ervoer ik een zeer ongemakkelijk gevoel.

Tot ik uiteindelijk toch wel wat spullen van de andere aanwezige dames wilde gebruiken. Een schone onderbroek is best prettig. Ik merkte op dat het best mee viel. Eigenlijk was het even makkelijk ontvangen als hulp geven aan een ander. Want, realiseerde ik mij, als niet ik, maar een andere deelnemer geen koffer had gehad, had ik zelf gelijk mijn hulp aangeboden.

Pas toen ik mij dit realiseerde, kon ik aan de slag om mijn oude programmering te gaan herschrijven:

Zelfstandigheid is een groot goed, hulp aanvaarden even zo.

Laat oude programmering los - aanvaard hulp

Programmering 2: Niet zeuren

Komt deze je bekend voor? Niet zo miepen, even doorbijten. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Huilen is voor watjes. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar ja, ik voelde mij best verloren, zo zonder koffer. Toen ik gebeld werd dat het nog een dag langer zou duren, wist ik even niet wat ik met mijzelf aan moest. Ik was zo verdrietig. En net tijdens de training hadden wij gehoord hoe sterk en moedig wij wel niet waren. Nou, mooi niet dus. Stond ik even mooi met de tranen biggelend over mijn wangen mijn koffer te missen. Miep!

Het mooie inzicht kwam van mijn docente: “Je mag je best wel rot voelen, dit is ook echt niet leuk.” Met andere woorden: geef jezelf toestemming je verdriet te voelen. Niet meer en niet minder.
Huilen is ook een stuk loslaten. Even later voel je je weer helemaal prima. Als je het wegstopt, komt het later weer terug, en dan vele malen heviger.

Door mijzelf vervolgens als klein meisje -in tranen- te visualiseren, kon ik zelf een arm om haar heen slaan. Ik merkte gelijk hoe prettig het is om erkend te worden in je verdriet. Verdriet mag er gewoon zijn!

Je hebt een oneindige bron van liefde in jezelf. Dit geeft je zoveel kracht om je eigen gevoelens te herkennen, maar vooral ook om ze te erkennen. Deze kracht helpt je om weer door te gaan en, vol goede moed, een oplossing te vinden voor het probleem waar je tegenaan bent gelopen.

Ook hier lukte het mij de oude programmering te herschrijven:

Elke emotie mag er zijn, erkenning hiervan geeft je kracht om door te gaan.

Herken je dit soort programmeringen en heb je hulp nodig ze te herschrijven? Neem gerust contact met mij op, dan kijken wij samen hoe ik jou kan helpen.

Vond je het interessant en wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je in voor mijn Klip en klare Weetjes: * verplicht veld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.