Na een week vrij kom je toch, helaas, heel snel weer in het oude ritme terug. Het prettige gevoel van je week vrij waarin je zo ontspannen was en alles op je gemak deed, is al snel verdwenen.

Dat lekkere gevoel vasthouden en in dat prettige, ontspannen ritme blijven is praktisch onmogelijk. Je hebt je werk, je huishouden, je kinderen en/of welke andere verplichtingen dan ook. Die hebben jouw tijd en aandacht nodig. En dan heb ik het belangrijkste, jij zelf, nog niet eens genoemd.

Het is ook niet erg, al die dingen en taken waar jij mee bezig bent. Je doet het graag en je krijgt er ook energie van. In elk geval zolang je voldoende tijd voor jezelf inplant ?.

Een goede manier om dat ontspannen gevoel op te roepen en zo mee te nemen in al je bezigheden is reflectie. Even een pauze inlassen om de situatie te bekijken, tot rust te komen en te besluiten hoe je verder gaat.

Een voorbeeld ter illustratie:

Kortgeleden was ik, samen met 5 andere dames, een week op Kreta. Een van die dagen ondernamen wij een wandeling door een kloof. Op een kruispunt kwamen wij een stel tegen. De routebeschrijving die wij -en ook zij- hadden was niet helemaal duidelijk en ook de bewegwijzering op dat kruispunt was matig. Wij besloten redelijk snel hoe we wilden lopen en gingen verder. Toen we, niet veel later, even pauzeerden om wat te eten, haalde het stel ons in. Ze hadden besloten dezelfde route te nemen.

Een stuk verder was er weer enige onduidelijkheid op de route. Vage bordjes, pijlen die diverse kanten op wezen en een hek. Het hek had een poort, verderop hing een bordje, dus, “God zegene de greep”, we liepen verder op het pad. Even later kwam het stel ons tegemoet. Zij waren al een stuk verderop geweest, waar het pad overduidelijk niet klopte met de routebeschrijving -een route een klein uur terug naar het beginpunt- en het dorp dat ook in de beschrijving werd vermeld was nog heel erg ver weg. Ze hadden omdat alles zo onduidelijk was op Google maps gekeken en daar bleek de route bovenlangs nog zo’n 2,5 uur wandelen te zijn.

De vrouw sprak erg gehaast en merkte meerdere keren op dat zij echt niet voorbereid waren op nog eens ruim twee uur wandelen, en dan ook nog eens in de volle zon. Ze hadden daarom besloten dezelfde weg terug door de kloof te nemen, daar was in elk geval schaduw. Gehaast liepen ze verder.

Na een kort overleg, besloten ook wij om terug te gaan. Maar eerst lasten we een pauze in om, in de schaduw, weer wat te drinken en te eten. Na deze korte pauze gingen we weer op pad en tot onze verbazing ontdekten we vlakbij het hek een pad dat toch wel heel erg overeenkwam met het pad van de routebeschrijving. Het bleek uiteindelijk ook de juiste weg terug te zijn, conform routebeschrijving.

Een klein uur later waren wij terug bij het startpunt. Het stel was naar alle waarschijnlijkheid ergens halverwege de kloof.

Juist omdat wij op een belangrijk punt besloten te rusten, bleef onze blik helder en breed en vonden wij het juiste, korte pad. De stress van de vrouw vertroebelde en versmalde haar blikveld, met een gejaagde beslissing en een lange wandeling tot gevolg.

Dit voorbeeld geeft voor mij heel duidelijk aan hoe belangrijk het is om regelmatig korte rust- en reflectiemomenten in te plannen. Ga wat drinken, maak een korte wandeling, klets wat met een collega, gewoon kort iets anders doen waardoor je ontspant. Deze adempauze helpt je de ruimte te creëren om helder te kunnen -blijven- kijken naar waar je mee bezig bent. Een kort moment van reflectie waar je heel lang plezier van hebt.

Deze momenten zijn handig om elke dag in te plannen. Het helpt je om ontspannen te blijven werken en ik weet zeker dat het je resultaten ook ten goede komt.

reflectie geeft rust en kracht

Daarnaast raad ik je ook aan om eens in de zoveel maanden wat ruimer tijd in te plannen om wat breder te reflecteren. Een dag waarin je terugkijkt op wat je hebt gedaan en ook vooruitblikt op de periode die voor je ligt. Zo’n dag kan je ook gebruiken om wat zelfonderzoek te doen.

De novembermaand is hier heel erg geschikt voor. Na de lange heerlijke nazomer, is het nu toch echt herfstweer. Het regent, wordt kouder, de wind neemt toe. Heerlijk om nu lekker binnen in een warm huis te zijn en jouw aandacht naar binnen te richten. Neem die tijd voor jezelf, je bent het waard!

Mocht je wat hulp nodig hebben bij zo’n lekkere zelfreflectiedag, laat het mij weten. Ik zoek namelijk wat mensen die bij mij een pilot willen draaien van mijn KLIP-methode. Deze helpt je krachtig te staan, als een rots in de branding, terwijl de wereld om jou heen raast. De zelfinzichten versterken je zelfvertrouwen en geven je de rust om door te gaan op het pad dat jij zelf uitstippelt.

Interesse? Bel 0647820313 of mail nicole@klipenklaarcoaching.nl.

Warme groet, Nicole

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.