Een paar dagen geleden ben ik naar de film “Montage of Heck” geweest, een film over het leven van Kurt Cobain (1967 – 1994), de zanger/frontman van Nirvana.

Een hele korte samenvatting: Kurt Cobain veranderde na de scheiding van zijn ouders van een drukke, vrolijke en super lieve jongen in een introverte, rebellerende knul. Beide ouders hadden moeite hiermee om te gaan, met als gevolg dat hij nergens een echt thuis had. Hij woonde afwisselend bij zijn vader, moeder en tante. Eén grote desolate afwijzing.

Ik zag hoe Kurt Cobain hier enorm onder leed. Van buiten één grote rebellie, van binnen een enorm klein kind met een hele sterke behoefte aan liefde. De rebellie uitte hij in zijn muziek, maar ook in vandalisme en drugs. Die drugs (cocaïne in zijn geval) werden hem uiteindelijk fataal.

Wat mij zo raakte in deze film was het enorme gevoel van schaamte waar de puberende Kurt Cobain mee worstelde. Wie was hij als niemand hem in huis wilde hebben?

Schaamte zit diep. Schaamte raakt, meer nog dan schuld, de kern van wie jij bent. Je schaamt je om wie je -denkt dat je- bent. Omdat je bijvoorbeeld dik bent of een grote neus hebt. Schaamte werkt enorm destructief en isolerend.

Ik heb dit ook zelf aan den lijve ervaren: op mijn 10e kwamen wij (mijn ouders, broer en ik), na een verblijf van 3 jaar in Zweden, terug in Nederland. De eerste dag stond ik in het middelpunt van de belangstelling van de andere kinderen op school. Interessant, zo’n nieuweling. En wat spreekt ze een grappig Nederlands! Namelijk met een Zweeds accent…

Het nieuwe was er echter gauw vanaf en al snel stond ik aan de zijlijn. Zwaar geraakt omdat ik ‘anders’ was, een mij tot dan toe onbekend fenomeen. Ik wist niet hoe hiermee om te gaan en trok mij, net als Kurt Cobain, terug in mijzelf.

Schaamte, het is een krachtige en destructieve drijfveer.

Brené Brown beschrijft in haar boek “Gelukkig ben ik niet de enige” hoe wij worden opgejaagd door sociale verwachtingen. Wij schamen ons voor onze ‘fouten’ en ‘mankementen’. Imperfectie, dat betekent dat je niet goed bent, dat je er niet bij hoort.

Wij willen onze worstelingen dan ook niet laten zien en houden een schone schijn naar de buitenwereld op. Alles om maar niet in een sociaal isolement te vervallen. Want zeg nou zelf, wie wil er nu geassocieerd worden met een loser?

Herkenbaar?

Zelf kwam ik er, met vallen en opstaan, bovenop. Ik leerde beter met schaamte om te gaan. Het is, zoals Brené Brown dat zo mooi zegt, de veerkracht die je helpt op een constructieve en positieve manier met schaamte om te gaan.

Herken en erken schaamte bij jezelf.

Wat triggert bij jou een schaamtegevoel? Praat erover, deel je ervaringen met anderen. Merk dat je niet de enige bent. Dat eigenlijk iedereen zich wel ergens over schaamt en ook daarmee worstelt. Haal je kracht én je veerkracht uit deze verbinding met anderen.

Ik hoor graag van je hoe het voor jou is om hierover te praten.

Is het voor jou nog een stap te ver over je schaamte met je vrienden te praten? Neem gerust contact op met mij, dan kijken wij samen hoe ik jou kan helpen.

schaamte

Vond je het interessant en wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Schrijf je in voor mijn Klip en klare Weetjes: * verplicht veld

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.