De zon schijnt, het is warm en je bent aan het werk. Af en toe kijk je naar buiten, zie je de blauwe lucht waarin zeer sporadisch een wit wolkje langzaam door een zacht briesje voort wordt geblazen.

En jij bent aan het werk.

Binnen. Achter je bureau, net als al je andere collega’s. De meesten zijn terug van vakantie. Een enkeling is nog weg of gaat nog. Geen kinderen of al volwassen, dus niet gebonden aan de schoolvakantie. Al snel dwalen je gedachten af naar jouw vakantie.

De eerste dagen, soms zelfs weken, na een vakantie is het altijd weer wennen. Aan het ritme, aan de tijd in de gaten houden, aan veel (meer) binnen zitten, aan de focus, aan de drukte, aan het ‘moeten’, aan de reistijd, aan de druk…

Op de momenten dat je dan afgeleid wordt door bijvoorbeeld het mooie weer, kan al snel de gedachte opkomen dat het heerlijk zou zijn om altijd vakantie te hebben.

Leuk idee, altijd vakantie. Allen lastig te realiseren, want het is best fijn om geld te verdienen zodat je bijvoorbeeld de huur/hypotheek kan betalen en ook elke dag lekker kunt eten. Best handig dan, je baan.

Vakantiegevoel vasthouden dan?

Heb jij het wel eens geprobeerd, je vakantiegevoel vasthouden? Is het jou gelukt?
Ik zal eerlijk zijn, ik heb het geregeld geprobeerd. De eerste dag lukt het nog enigszins, maar al snel verval je in je oude patroon, ook wel werkritme genoemd. En voor je het weet is de rust die je in die heerlijke vakantie had opgebouwd weer helemaal verdwenen en ren je weer mee in alle schema’s, spurt je van bespreking naar bespreking, sta je in de file of in een overvolle trein en zit je ’s avonds moe op de bank met een glaasje wijn naar je favoriete serie te kijken. Alsof je helemaal niet weg bent geweest.

Volgens mij is het dan ook een sprookje, dat “vakantiegevoel vasthouden”. Leuk om te vertellen, alleen zo niet echt.

Was het maar altijd vakantie en je vakantiegevoel vasthouden zijn in feite sprookjes. Wat kan je dan wel doen?

Het mooie van sprookjes is wel dat er een boodschap in zit. Dit kan een waarschuwing zijn (ga niet met onbekenden mee) of een boodschap (het goede overwint altijd).
Zo’n boodschap zie ik ook wel in het sprookje Je vakantiegevoel vasthouden.

De boodschap is niet dat je het gevoel krampachtig gaat vasthouden (daar waren we al achter, dat lukt je niet), de boodschap is wel dat je geregeld je vakantiegevoel oproept.

Je vakantiegevoel oproepen?

Yep. Je kunt op vele manieren en zo vaak je wilt je vakantiegevoel oproepen. Zodat je tussen het werken door lekker in je vakantiegevoel zit. Of andersom.

De mogelijkheden zijn legio. Ik noem er een aantal om je op ideeën te brengen. Het mooie van deze ideeën is, dat je er niet slechts 1 hoeft te kiezen. Je kunt er meerdere uithalen en uitvoeren. Of allemaal. Of natuurlijk nog andere bedenken.

  • Print een vakantiefoto die jouw vakantiegevoel het beste uitdrukt en hang die bij je bureau. Of gebruik de foto op je scherm als achtergrondfoto, of op je telefoon/tablet.
  • Waar heb je tijdens je laatste vakantie het meest van genoten? Wat is voor dat moment/die gebeurtenis/die plek een mooi symbool? Dit kan een fysiek symbool zijn of een foto (zie vorige tip). Het symbool kan je meenemen naar je werk of op een mooie plek in huis neerzetten zodat je deze geregeld ziet en zo de herinnering én het gevoel weer op kunt wekken.
  • Kook geregeld iets uit een andere keuken dat jou aan vakantie doet denken. Je kunt ook iets kopen wat je nog nooit hebt gegeten, bijvoorbeeld kumquat (ik noem maar iets hoor) en genieten van de ontdekking van een nieuwe smaak.
  • Ga wandelen. Tijdens je vakantie beweeg je over het algemeen meer dan als je werkt. Spreek met jezelf af om regelmatig een stukje te wandelen. Ik heb het hier niet over een lange afstandswandeling, maar gewoon een half uurtje een blokje om. Overdag tijdens de lunch, alleen of met een collega en/of ’s avonds een blokje om door de wijk, alleen of met je partner/kind(eren)/buren/hond…
  • Tijdens je vakantie staat veelal het niets hoeven en moeten centraal. Om weer in dat gevoel te komen kan je een dag prikken waarop je helemaal niets hebt gepland. In het weekend of neem een dag/middag vrij. Bepaal ook pas op de dag zelf wat je die dag gaat doen. Of doe lekker niets. Gewoon een lekkere vakantiedag.
  • Als je graag tijdens de vakantie uitstapjes maakt: plan die regelmatig in. Dit kan zowel in het weekend (weekendje weg) of neem een doordeweekse dag vrij. Bezoek een stad (bijvoorbeeld Zutphen, Emmen of ‘s-Hertogenbosch), pak een terrasje (met mooi weer…), ga een stukje fietsen, maak een lange wandeling of ga naar het zwembad.

Ik hoop je met deze 6 ideeën te hebben geïnspireerd om even terug te kunnen stappen in dat lekkere ontspannen vakantiegevoel. Ik maak zelf vooral gebruik van nrs 3 t/m 6. Maar deze lijst is absoluut niet volledig. Heb jij een ander idee? Ik, en de andere lezers van dit blog, lezen graag jouw reactie onder dit blog.

Hartelijke groet, Nicole

PS Merk je dat je het heel erg lastig vindt om jezelf deze tijd en aandacht te gunnen? Schrijf je in voor mijn -gratis- 4-delige training OPEN voor 4 korte en eenvoudige oefeningen om jezelf open te stellen voor jezelf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.