verbinding maken

Verbinding

Ondernemers zijn, het verbaast je misschien, ook mensen. Mensen met een wens tot verbinden. Niet alleen willen ze verbinding leggen met hun -potentiële- klanten, ook onderling, met hun collega’s en mede-ondernemers.

Ondernemen is vooral voor eenpitters (‘what’s in a name?’) een eenzame zaak. De mens zou de mens niet zijn als hier niet een oplossing voor zou zijn bedacht. Zie hier: de netwerkvereniging. Een vereniging die je helpt om verbindingen te maken met andere gelijkgestemde ondernemers. Zo ook Bewust Eemland.

Onlangs organiseerde Bewust Eemland een dag om je ondernemersvaardigheden aan te scherpen. Met de focus op zichtbaarheid.

Zichtbaar

Best belangrijk, die zichtbaarheid. Want, zeg nou zelf, hoe kan je je met iemand verbinden als je onzichtbaar bent?

Moderne tijden vragen wel om moderne vaardigheden. Zodoende dompelden de aanwezige ondernemers zich onder in -ik noem slechts een paar onderwerpen- online marketingplannen, fotografie, filmpjes maken en website optimalisatie. Super nuttig én gelijk praktisch inzetbaar.

En toch, hoe nuttig en geweldig leerzaam de lezing en workshops ook waren, het mooiste van deze dag, al zeg ik het zelf, was het contact met de medeondernemers. Ervaringen delen, samen de eerste stappen zetten op een onbekend -online- terrein én elkaar dan ook een liefdevol zetje geven om de resultaten van de workshops online te zetten.

Zo komen we weer bij die oh zo menselijke wens: nieuwe verbindingen aan te gaan. Naar buiten toe. Door zichtbaar te zijn. Te laten zien wat jij kan. Wat jij waard bent. En dat ook jij gewoon een mens bent.

Nieuwe verbinding

Hierin verschilt een ondernemer natuurlijk helemaal niet van elk willekeurig ander mens. We zijn en blijven kuddedieren die bij een groep willen horen en verbinding is hiervoor essentieel.

Het mooie is wel dat het juist zo fijn is dat in die groep iedereen zich bewust is van zijn of haar kwaliteiten. Dat iedereen in die groep uniek is en ook iets unieks te brengen heeft. Waarvoor het dan weer handig is dat je die unieke vaardigheden ontdekt, aanleert en oefent.

Of je dit nu doet via een ondernemersvaardighedendag, cursus van je werk of coaching, elke geleerde en getrainde vaardigheid geeft je een toegevoegde waarde. Een waarde die jij vervolgens weer toevoegt aan je groep. Om zo jullie verbinding te versterken.

Ik heb die ondernemersdag van Bewust Eemland heel veel geleerd. Vele nieuwe en ook hele praktische vaardigheden. Maar mijn belangrijkste inzicht was toch wel deze: vaardigheden zijn nuttig, waar je van opleeft is verbinding.

Hartelijke groet, Nicole

PS Ben je ondernemer en wil jij je verbinden met ander bewuste ondernemers in ‘Eemland’? Bekijk de website en/of kom langs of een van de reguliere bijeenkomsten.