Keuzes maken, het blijft moeilijk. Ga je wel of niet een opleiding volgen, op zoek naar een nieuwe baan, of met een vriendin op vakantie? Of stel je je keuze nog even uit, omdat je het echt nog niet weet?

Je kiest. Zelfs als je geen keuze maakt, kies je ook. Je maakt de keuze voor stilstand.

Dat een keuze maken zo moeilijk is, komt door de angst een verkeerde keuze te maken. Want ja, als je voor A kiest, valt B af. En dat is toch best jammer. Of je gaat de opleiding volgen en het blijkt helemaal niet te bieden wat je had verwacht.

Wikken en wegen om die vermaledijde verkeerde keuze te voorkomen.

Toch vraag ik mij af:

Bestaat er wel zoiets als een verkeerde keuze?

Deze stelling illustreer ik graag aan de hand van dit verhaal:

17 jaar geleden koos ik ervoor te trouwen. Vervolgens maakte ik ook de keuze met hem samen kinderen te willen. We kregen een zoon.

Na 7 jaar realiseerde ik mij dat ik voor een nieuwe keuze stond: bij de vader van mijn zoon blijven of niet. Een ontzettend moeilijke en emotionele keuze. Scheiden betekende namelijk veel onrust en onzekerheid voor mijn zoon.

Ik koos voor mijzelf en dus een scheiding. Absoluut de juiste keuze, niets verkeerds aan. Zowel met mij als met mijn zoon gaat het nu vele malen beter.

Alleen kwam nog wel eens de gedachte opborrelen dat het toch eigenlijk wel een verkeerde keuze was geweest om toentertijd met die man te trouwen. En dan ook nog eens een kind samen met hem te krijgen.

Het was echt een verkeerde keuze, toch? Het liep namelijk niet goed af. Dus.

Alleen kijk ik dan wel met de ogen van nu naar het verleden. En ja, de vrouw die ik nu ben zou absoluut nooit met die man zijn getrouwd.

Maar ik was toen niet de vrouw die ik nu ben. Sterker nog, de vrouw die ik nu ben, ben ik geworden door deze ervaring van huwelijk en scheiding.

Die keuze was dus eigenlijk helemaal niet zo verkeerd. Integendeel, deze keuze heeft er mede voor gezorgd (er waren nog een paar belangrijke keuzemomenten…) dat ik nu echt gelukkig ben en volop geniet van mijn leven.

Zo gezien bestaat een verkeerde keuze helemaal niet. Je maakt een keuze. Punt. Als dan later blijkt dat het toch niet loopt zoals je hoopte, is dat natuurlijk in eerste instantie wel jammer. Teleurstellingen zijn nooit leuk.

Toch ben je uiteindelijk een ervaring rijker. Een ervaring die jou weer een stuk doet groeien. En dat pakt niemand jou meer af!

Met een warme groet,
Nicole

verkeerde keuze

Wil je die groei versterken en nu echt stappen zetten in jouw ontwikkeling? Vul onderstaand formulier in en ik neem contact met je op voor een geheel vrijblijvend oriënterend gesprek.

  Voornaam (*)

  Mailadres (*)

  Onderwerp

  Je vraag

  0 antwoorden

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.