Wat doe je als er van alles om je heen gebeurt waar jij wat mee moet, terwijl je eigenlijk heel wat anders wilt doen?

Klagen, anderen de schuld geven? Mopperend doen wat van je gevraagd wordt? Laat jij je meeslepen door de aanwezige emoties?

Of kan je het omdenken? Dat dit niet zomaar gebeurt. Je kunt hier iets van leren, er kan iets moois uit komen, je wordt er sterker van.

De ellende is dat je die uitkomst dus niet ziet als je er middenin zit. Omdenken is zoveel makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat dan? Hoe dan?

De situatie is. Daar kan je weinig aan veranderen. Wat je wel kunt veranderen, is hoe jij met de situatie om gaat.

Want wist je dat je een heerlijk speelse kant hebt? Ik noem dit je ‘jongetje’. Een ondeugend jochie, vol speelse, humoristische ideeën. Die heeft geen zin om bij de pakken neer te zitten, die wil lol hebben, leuke dingen doen.

Indianentooi op en spelen maar, dus.

Door je jongetje in te zetten, kun je een grappige, vrolijke draai aan een zware of ingewikkelde situatie geven. Je kunt er als het ware een spelletje van maken.

Ik geef je een voorbeeld:

Het gaat slecht met mijn moeder. Ze kan eigenlijk niets meer zelf. Zit in een rolstoel en heeft bij alles hulp nodig. Gelukkig komt er een plek voor haar vrij in een verpleeghuis.

Goed en slecht nieuws tegelijkertijd. Fijn dat ze in goede handen komt, thuis wonen is niet meer te doen, vreselijk en hartverscheurend dat ze nu noodgedwongen moet scheiden van mijn vader.

De emoties zijn tastbaar als ik haar in de rolstoel naar haar nieuwe kamer rijd. Bewust zet ik mijn jongetje in en roep: “Snelverkeer! Pas op, we gaan de bocht om! Geef de richting aan: tik-tak, tik-tak, op twee wielen de bocht om, brrrroeemmm!!!!”

Ik zie haar glimlachen. Zelf word ik ook vrolijk van en door mijn eigen gekke gedrag. Ik merk dat het voor iedereen een stuk makkelijker wordt om de situatie te accepteren en er nu gewoon het beste van te maken.

De zwaarte wordt lichter.

“Life is what’s happening to you while you’re busy making other plans” zong John Lennon ruim 30 jaar geleden. Helemaal waar. En alles valt of staat met hoe jij erop reageert.

Het overkomt je niet zomaar. Stap erin, geef je jongetje de ruimte, zet je indianentooi op en ga ervoor.

indianentooi

Laat het leven jou niet overnemen, behoud de regie!

Met een warme groet,
Nicole

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.