Je aanpassen. Dat doe jij vast wel eens. Soms, vaak misschien wel. Te vaak?

Vaak gebeurt dit aanpassen ook onbewust. Je weet eigenlijk niet beter. Je hebt het je zo aangeleerd. Je aanpassen, zodat je voldoet aan de verwachtingen van anderen. Maar laat jij dan jezelf wel zien?

Als moeder met een zoon met Asperger (een vorm van autisme) zie ik geregeld hoe mensen reageren als hij zich niet gedraagt zoals verwacht.

Verwondering, een licht terugdeinsen of afkeurend fronsen zijn slechts een paar voorbeelden van wat ik heb meegemaakt.

Terwijl, als ik kijk vanuit het gezichtspunt van mijn zoon, het voor hem de normaalste zaak van de wereld is om zich precies zo te gedragen als hij wil.

Ook al is dat compleet tegen de verwachtingen van anderen in, dat maakt hem niet uit. Hij is zoals hij is.

Af en aan wijs ik hem wel op de reacties, leg ik hem uit waarom er iets anders van hem verwacht wordt. Een en ander is toch wel handig om te leren, wil hij zich kunnen handhaven in deze maatschappij.

Bijvoorbeeld dat het als zeer onprettig wordt ervaren als hij iemand niet aankijkt als hij met hem praat. Hij vindt dat namelijk niet nodig. Het is ook te direct, te persoonlijk, heel moeilijk voor hem om daar mee om te gaan.

Toch is het ook heel verfrissend om gewoon te zijn zoals je bent, om je precies zo te gedragen zoals jij je op dat moment voelt. Een paar voorbeelden van mijzelf:

Huppelen in de regen, gewoon omdat ik mij lekker voel.

Luide kreten slaken op de fiets, bergafwaarts “Woehoe!!!!”, gewoon omdat ik geniet.

Of antwoorden dat het eigenlijk best ‘k’ gaat, omdat de ouderdom van mijn ouders met zeer vele gebreken gepaard gaat en ze heel veel zorg en aandacht vragen.

Vooral bij dat laatste merkte ik eerst een schrik bij degene die de, redelijk normale vraag, ‘Hoe gaat het?’, stelde. Maar daarna ontspon zich een heel mooi gesprek. Diep, echt en eerlijk.

Daarom zeg ik voluit vanuit mijn hart:

Doe iets nieuws, doe iets anders. Wees jezelf.

verwacht

Probeer het zelf ook maar eens, ik ben heel erg benieuwd naar je ervaring!

Merk je dat je hier toch nog moeite mee hebt? Vul hieronder je gegevens in, dan neem ik contact met je op om samen te bekijken of en hoe ik jou hiermee kan helpen.

  Voornaam (*)

  Mailadres (*)

  Onderwerp

  Je vraag

  Met een warme groet,
  Nicole

  0 antwoorden

  Plaats een Reactie

  Meepraten?
  Draag gerust bij!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.