Zacht zijn voor jezelf is niet voor watjes
“Je zeurt. Stel je niet aan. Gewoon even doorbijten.” Hoe vaak is dit al tegen jou gezegd? Sterker nog, hoe vaak heb je dit tegen jezelf gezegd?
Hoe vaak? Ik? Eh, tja ontelbare keren… En jij?
Deze houding van doorzetten, ook -juist- als het zwaar is, wordt ons met de paplepel ingegoten. Aan de ene kant is er ook niets mis mee. Om iets te leren, moet je jouw grenzen kunnen verzetten en enig doorzettingsvermogen is daarbij wel handig.
Aan de andere kant wordt dit doorzetten wel flink overdreven. Want enige emotie tonen hoort er domweg niet bij. Het moment dat je dat doet, val je af. Ben je een watje. Stel je niets voor.
Terwijl je dan, in mijn ogen, een belangrijk deel van jezelf rücksichtslos aan de kant schuift.
Innerlijk kwartet
Zoals ik ernaar kijk, kan je al je kwaliteiten, talenten en eigenschappen in 4 delen opsplitsen. Ken en/of volg je mij al langer, weet je dat dit over je innerlijke familie gaat. De laatste tijd noem ik dit ook wel je innerlijke kwartet, wat zo leuk afkort tot IK. Je kunt dit IK midden in de roos zien staan, met daaromheen vier bloembladeren waarin jouw eigenschappen bloeien.
Elk kwart heeft heel veel eigenschappen, zowel zonnig als schaduwrijk. Om te voorkomen dat dit een ellenlange opsomming wordt, geef ik je hier een paar woorden die de algemene richting toch wel goed aangeven:
Twee van die vier kwarten vertegenwoordigen je mannelijke eigenschappen: je speelse en nieuwsgierige ik, en je analytische en doortastende ik.
De andere twee zijn je vrouwelijke eigenschappen: je verbindende en gevoelige ik, en je ik die staat voor jouw eigenwaarde en intuïtie.
Kijk je dan naar waar ik aan het begin van dit blog over schreef, namelijk het deel dat je negeert als je steeds maar doorzet en geen gevoelens toelaat, dan is dit jouw vrouwelijke deel. Geen klein deel dus. We hebben het hier over de helft van jou!
Zachtheid is krachtig
De afgelopen weken heb ik het meerdere malen weer mogen zien, hoezeer zacht zijn voor jezelf een enorme kracht wakker maakt. Het is juist die erkenning van je emoties, dat je die gevoelens hebt, welke dat ook zijn, die ervoor zorgt, dat je in je lichaam zakt.
Die erkenning opent de deur naar een deel van jezelf dat vaak al heel lang opgesloten heeft gezeten.
Hoofd en lichaam horen bij elkaar
Je zou de verdeling ook zo kunnen maken: het mannelijke zit in je hoofd en het vrouwelijke vertegenwoordigt je lichaam. Beetje rigoureus, er zijn zeker nuances te maken, maar dit is wel de kern.
Negeer je dus je vrouwelijke eigenschappen, die zachtheid en je intuïtieve vermogens bijvoorbeeld, negeer je jouw lichaam.
Voor velen is het lichaam niet meer dan een vehikel. Een ‘ding’ dat je hoofd vasthoudt. Dat ervoor zorgt dat het hoofd zich kan bewegen. Praktisch, maar meer dan een basis aandacht heeft het niet nodig.
We negeren de signalen die we krijgen, schuiven dat opzij als kleine pijntjes. ‘Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’, ken je die? Heb je pijn? Gewoon doorbijten en alles komt goed.
Hoe langer je echter doorgaat met die pijn te negeren, hoe groter de kans wordt dat je thuis met een burn-out komt te zitten. Dan zegt je lichaam feitelijk: “Ik doe het niet meer.”
Hoezeer je hoofd ook wil, als het lichaam het niet doet, kom je nergens. Anders gezegd, lichaam en hoofd horen bij elkaar, ze vullen elkaar heel erg mooi aan. Tenminste, als ze samenwerken.
Het is niet altijd zonnig
Het leven is geen rechte lijn. Iedereen heeft ups en downs. Het is en blijft een hele kunst om door alles heen te laveren. De ene keer lukt dit wat beter dan de andere keer.
Wat hierin echt helpt, is om die niet zonnige feiten en gevoelens aan te kijken. Te accepteren dat ze er gewoon bij horen. En hiervoor is contact met je lichaam dus heel handig. Een van de kwarten, die jou in dit proces geweldig ondersteunt is je wijze, innerlijke vrouw. Zij is er voor je andere vrouwelijke kwart, je innerlijke meisje die al die sterke gevoelens heeft. Gevoelens van bijvoorbeeld angst of onzekerheid.
Het belangrijkste wat je meisje nodig heeft, is dat ze gezien wordt. Gewoon dat, zie haar. Je kunt je ook voorstellen dat je haar een knuffel geeft. Een knuffel waarmee je zegt dat je er bent en dat je haar ziet.
Gebruik de kracht van je ademhaling
Je hoofd wil altijd vooruit. Die heeft ideeën, plannen. Het is een krachtige motor die ook lang kan draaien. Toch raakt elke motor, hoe goed en sterk deze ook is, een keer oververhit. Tenminste als de motor maar door blijft draaien.
Die motor heeft ook een ‘vrij’. Een prettige stand waarin zachtjes, op de achtergrond, alles wel blijft draaien. En tegelijkertijd ontstaat er rust.
Het is heel eenvoudig om jouw lichaam in de ‘vrij’ te zetten. Wat je hiervoor nodig hebt? Je ademhaling. Een paar keer rustig ademhalen, naar je buik toe, doet al wonderen. En met dat je zo rustig ademt, zak je in je lichaam. Een moment van verstilling dat heel veel energie geeft.
Op deze manier aandacht geven aan je lichaam geeft rust en ook ruimte. Een ruimte die bijvoorbeeld je creativiteit, dat bij een mannelijk kwart hoort, echt nodig heeft.
Je mag zacht zijn. Erken dat deel van je en voel hoeveel kracht dat jou geeft.
Hartelijke groet, Nicole
PS Merk je dat je vast zit? Dat je moeite blijft houden om in je lichaam te zakken waardoor de beweging bij jou stokt?
Ik help je om helderheid te krijgen wat er onbewust bij jou speelt. Inzichten die je helpen, los van de rollen en verwachtingen, de beweging te maken die echt bij jou past. Neem contact met me op voor een afspraak.
PPS Ik heb laatst ook een video gemaakt over omgaan met blokkades. Klik hier om naar het Klip en Klare YouTubekanaal te gaan.